В Гані запрацювало посольство України, на черзі – Руанда, Мозамбік та Ботсвана

Дата: 27 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Україна відкрила посольство в столиці Гани – Аккрі, наступними країнами Африки, в яких підіймуть український прапор над новими українськими дипустановами, стануть Руанда, Мозамбік і Ботсвана.

Про це 27 грудня повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

У Гані запрацювало українське посольство Джерело: пресслужба МЗС

Відкриття посольства відбулося на виконання доручення президента України щодо розширення дипломатичної присутності в Африці, сказав очільник МЗС.

Він уточнив, що вже започатковано посольство в Руанді, отримано всі дозволи на відкриття дипустанов у Мозамбіку, Мавританії, Ботсвані, Кот-д’Івуарі, Демократичній Республіці Конго та Судані.

“Це частина нашої стратегії розвитку відносин з країнами Африки, українсько-африканського ренесансу, та протидії російському впливу у світі. Розширення дипломатичної присутності також відкриє нові можливості для української держави, бізнесу та громадян”, – зазначив міністр.

До призначення посла українське посольство в Гані діятиме на рівні тимчасового повіреного. Установа здійснюватиме весь спектр функцій: розвиток політичних контактів, зміцнення економічних зв’язків, надання консульських послуг для українців та ганійців.

За словами Кулеби, загалом Україна планує відкрити десять нових посольств в Африці.

Ще навесні нинішнього року очільник МЗС наголошував на тому, що в попередні три десятиліття африканська політика України розвивалася за інерцією з радянських часів і наша країна поступово втрачала Африку. Нині МЗС втілює політику українсько-африканського ренесансу.

Водночас Кулеба зауважив, що відкриття посольств є важливим, але не єдиним інструментом роботи на Африканському континенті. До кінця року він анонсував створення нових механізмів взаємодії з країнами Африки. На його переконання, вони дозволять розв’язувати проблеми африканських партнерів, щоб Україна в Африці отримувала нові можливості для вирішення власних проблем.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Африці Росія позиціює себе як антиколоніальна держава, щоб завоювати прихильність Глобального Півдня у війні проти України. Тож офіційний Київ повинен активніше працювати з країнами Африки та Південної Америки, щоб протистояти поширенню російських наративів про війну в Україні. Зокрема, варто долучити академічні спільноти, жіночі та молодіжні організації.

Таку думку висловила експертка з міжнародних відносин, професорка бізнес-школи IPADE (Мексика) Бренда Естефан під час конференції “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь”, яка відбувалася в Києві 14–16 жовтня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter