В Чорному морі тимчасовим “зерновим коридором” пройшли ще два судна

Дата: 03 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

В Чорному морі ще два судна успішно пройшли тимчасовим маршрутом після зупинки “зернового коридору”.

Про це 3 вересня повідомив президент Володимир Зеленський в X (Twitter).

Фото Олександра Кубракова (ілюстративне)

“Ще два судна успішно пройшли нашим тимчасовим “зерновим коридором”. Україна відновлює справжню свободу судноплавства в Чорному морі. Свобода вимагає рішучості”, – написав він.

Очільник держави подякував працівникам портів і всім, хто забезпечує безпечну роботу коридору, а також закликав союзників підтримати Україну, надавши більше систем протиповітряної оборони.

“Разом ми здатні захистити свободу судноплавства в Чорному морі та поза його межами”, написав Зеленський.

Нагадаємо, що з 26 червня 2023 року РФ повністю зупинила реєстрацію вантажних суден, які перевозять українське зерно. Це свідчить про наміри країни-агресора не продовжувати Чорноморську “зернову ініціативу” та зірвати постачання продовольства на світові ринки.

Останнє судно з продовольством у межах Чорноморської зернової ініціативи вийшло з Одеського порту 16 липня 2023 року.

За 11 місяців дії угоди 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства. Ще додаткові 25 мільйонів тонн світ не отримав через саботаж РФ. Але і за цих показників, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%. Це є прямим свідченням, що “зернова угода” потрібна світу.

Після виходу з так званої зернової угоди Росія заявила, що від 20 липня вважатиме всі судна, що прямують до України, “перевізниками військових вантажів”.

Попри це, 16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte, що ходить під прапором Гонконгу, відправився з Одеського порту то Туреччини тимчасовим коридором, організованим Україною. Судно стояло в порту ще з лютого 2022 року. 

Другим судном, яке скористалось тимчасовим маршрутом з порту Одеси після виходу РФ з “зернової угоди”, став балкер Primus під прапором Ліберії.

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки в неспровокованій війні проти України. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter