В Берні затримали швейцарця, який воював на боці України, йому загрожує до трьох років тюрми

Дата: 16 Червня 2024
A+ A- Підписатися

14 червня в Берні правоохоронці затримали громадянина Швейцарії, 36-річного Йона Нейдхарта, який два роки воював кулеметником у складі Інтернаціонального легіону в Україні.

Про це інформує швейцарське видання Blick.

Йон Нейдхарт. Джерело: Blick

Кантональна поліція була приголомшена, бо Нейдхарт приїхав здатися добровільно, чого там не очікували. Ніколи ще не траплялося, щоб швейцарський легіонер з’являвся на посту щойно з українського фронту і дозволяв себе заарештувати. Швейцарія нейтральна країна, тому її громадянам за службу в іноземній армії загрожує до трьох років ув’язнення.  

Нейдхарт повідомив журналістам, що він не випадково приїхав додому напередодні Глобального саміту миру щодо України, який розпочався на курорті Бюргеншток 15 червня. Легіонер хоче привернути увагу до України.

Я з нетерпінням чекаю свого арешту. Я вірний своєму рішенню боротися за Україну, а отже, за демократію“, – сказав він, коли прибув до Берна.

Джерело: Blick

Нейдхарт розповів, що не боїться вʼязниці, оскільки після двох років на фронті може “спати де завгодно”.

Я хочу розбудити Швейцарію і дати зрозуміти людям, наскільки важливою є боротьба України“, – зазначив він.

За словами легіонера, саміт є жартом, а допомогти Україні можна, лише давши державі змогу перемогти Росію на полі бою, і тільки після цього вести переговори.

На його думку, все, що не є перемогою України, буде поразкою Заходу та демократії.

Йон Нейдхарт – уродженець Цюріха та учитель середньої школи, який служив в українській армії з 9 березня 2022 року у складі Інтернаціонального легіону. Разом з бійцями-іноземцями він пережив обстріл Яворівського полігону, пройшов Харківський контрнаступ, воював на Луганщині та під Бахмутом.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Ленінський районний суд російського міста Курська засудив росіянина Євгена Казанцева до 12 років колонії суворого режиму в справі про причетність до “Правого сектору”. Чоловіка полонили на Чернігівщині в березні 2022 року, коли він виконував бойове завдання. 

Казанцев, судячи з відкритих даних, які вдалося знайти про нього в мережі, народився в 1987 році. Чоловік родом із Санкт-Петербурга, втім, у 2015-му переїхав до України, де вступив як доброволець до лав “Правого сектору” та воював на Сході. Він має позивний “Сєвєр”. 

Полонили росіянина в березні 2022-го, ймовірно, також як добровольця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter