В Азербайджані силовики побили та затримали двох журналісток за висвітлення акції протесту

Дата: 16 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Азербайджанські силовики побили журналісток-фрілансерок Фатіму Мовланли та Севіндж Садихову, затриманих за висвітлення пікету родичів загиблих у Нагірному Карабаху солдатів, який відбувся 15 лютого біля будівлі адміністрації президента країни.

Про це повідомляє видання “Кавказький вузол”; інформацію підтвердили на сайті Комітету захисту журналістів (CPJ).

Репортерка незалежного новинного сайту Azel.tv Севінж Садихова (ліворуч) і журналістка незалежного новинного сайту Azadliq Фатіма Мовланли. Джерело: cpj.org

За словами журналісток, щойно вони почали репортажне відеознімання, до них підійшли правоохоронці. Обох журналісток затримали за звинуваченням у відеозаписі біля урядової будівлі, яка є охоронюваним об’єктом. Разом з жінками затримали репортера Теймура Керімова, але швидко відпустили. За його словами, він тримав легке пошкодження руки “від спілкування з поліцією”. 

Також журналістів звинуватили в тому, що вони не мають права вести журналістську діяльність, оскільки їхні видання не внесено до централізованого реєстру журналістів, створеного згідно з новим законом про ЗМІ, ухваленим 8 лютого 2022 року.

Жінок відправили до 9-го відділення поліції Сабаїльського району Баку. Садихову вдарили під час посадки в поліцейський фургон, Мовланли, за її словами, побили у відділку, кинувши на підлогу. За словами журналістки, її били, пригадуючи її попередні приводи в поліцію і заявляючи, що вона їм “набридла”.

Згодом жінок привезли до Головного управління поліції Баку, де з ними розмовляв заступник начальника управління Вюгар Алекперов. Журналістки, за їхніми словами, попередили його про намір поскаржитися до прокуратури на побиття та послатися на записи вуличних камер відеоспостереження. Той відповів, що вуличні камери “іноді не діють”, уточнила Мовланли.

Після того як усіх затриманих журналістів звільнили, Мовланли зателефонував Алекперов і повідомив, що двох поліцейських звільнили за їхнє побиття. Проте жінка висловила сумнів, що силовиків покарано, тож журналісти мають намір подати скаргу до прокуратури Азербайджану.

У CPJ виступили із закликом до влади Азербайджану розслідувати жорстоке поводження з журналістами та вжити заходів для того, щоб такі інциденти не повторювалися.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що наприкінці грудня Національні збори Азербайджану ухвалили в третьому читанні закон “Про медіа”, проти якого виступали журналісти незалежних та опозиційних ЗМІ, а також міжнародні медіаексперти.

Норми нового закону передбачають створення реєстру журналістів та єдиної прескарти. Статусом журналіста можуть скористатися лише ті, хто має таку карту та чиї ЗМІ зареєструвала влада. 

Під час реєстрації журналістів влада країни отримує доступ до їхніх особистих даних: адреси, банківські рахунки та контракти тощо.

Закон ще сильніше ускладнив роботу ЗМІ, що базуються за кордоном, наприклад Meydan TV у Берліні чи інші інтернет-телеканали: без реєстрації в Азербайджані діяльність їхніх кореспондентів на місці вважається незаконною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter