В Афінах вбили журналіста, який висвітлював кримінальні теми

Дата: 11 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У грецьких Афінах застрелили журналіста Йоргоса Караіваза, який працював на телеканалі Star, а також вів новинний блог bloko.gr. Чоловік був відомий своїми репортажами про кримінал.

Про це повідомляє Euronews.

Вбивство сталося вдень біля будинку журналіста (Фото: AFP)

За повідомленнями грецької поліції, журналіста застрелили біля власного будинку в передмісті Афін. Його тіло з кількома вогнепальними пораненнями знайшли 9 квітня.

Телеканал Star, з яким співпрацював Караіваз, повідомив, що журналіст в момент вбивства щойно повернувся з роботи. До нього під’їхали двоє чоловіків на мотоциклі, один із них зробив щонайменше десять пострілів.

Місцева щоденна газета Kathimerini повідомила, що сусіди не чули пострілів, що може означати використання злочинцями глушників. З місця події поліція вилучила 17 гільз.

Про мотиви вбивства наразі невідомо. Але в заяві, опублікованій в блозі Караіваза, йдеться про те, що він став мішенню через свою роботу.

“Хтось вирішив його заткнути кулями, змусити перестати писати”, – повідомляється в заяві.

Грецький уряд, опозиційні партії та спілка журналістів країни рішуче засудили напад.

“Вбивство шокувало всіх нас. Влада розслідує справу, щоб забезпечити арешт винних та притягнення їх до відповідальності”, – сказала представниця уряду Арістотелія Пелоні.

Влада заявила, що Йоргос Караіваз не звертався до поліції з проханням про захист та не повідомляв про погрози. Чоловіку було 50 років, він працював журналістом кілька десятиліть.

На вбивство Караіваза також відреагував Євросоюз, назвавши це “підлим і боягузливим актом”.

“Європа виступає за свободу. А свобода преси, можливо, найбільш священна з усіх. Журналісти повинні мати можливість працювати безпечно”, – написала у твіттері глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович закликала провести всебічне розслідування і притягнути винних до відповідальності.

“Вбивство Йоргоса Караіваза в Греції є трагічним нагадуванням про те, що журналістика – небезпечна професія в Європі”, – написала вона.

 

Нагадаємо, за даними правозахисної організації  “Репортери без кордонів” (RSF), у 2020 році через професійну діяльність у світі вбито 50 працівників медіа.

Як повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ), кількість працівників медіа, убитих за свою професійну діяльність, зросла у 2020-му вдвічі в порівнянні з попереднім роком. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter