В Афганістані жінок, які вийшли на протести через заборону навчатися в університетах, розганяють водометами

Дата: 24 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

В Афганістані влада “Талібану” наказала застосовувати водомети аби розігнати жінок, які вийшли на протести проти заборони відвідувати університети.

Про це повідомляє BBC.

Десятки жінок, які проводили марш протесту, вигукували гасла, у тому числі: “Освіта – наше право”, “Талібан” – боягузи”. На відео видно, як жінки ховаються у провулку у місті Герат, рятуючись від потужного потоку води.

Раніше ZMINA повідомляла, що 22 грудня десятки жінок зібралися біля Кабульського університету, щоб протестувати. Загалом було близько 50 протестувальниць, які тримали транспаранти та скандували: “Освіта – наше право, університети мають бути відкриті”.

Напередодні студенти університету Нангахар у східному Афганістані також протестували, а студенти-медики покинули іспити на знак протесту проти того, що їхніх однокурсниць виключили.

20 грудня 2022 року рух “Талібан”, який рік тому захопив владу в Афганістані, заборонив жінкам навчатися в університетах. Таліби заявили, що жінки не носили відповідного ісламського одягу в університеті, “одягалися так, ніби збиралися на весілля” і спілкувалися зі своїми колегами-чоловіками. Наступного ж дня охорона не пропустила жінок у навчальні заклади.

Одразу після цього рішення жінки вийшли на акції протесту. У столиці країни, місті Кабул, вже арештували пʼятьох жінок і трьох журналістів.

Фото обкладинки: скриншот з відео

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter