В Афганістані жінок, які носять “погані хіджаби”, почали арештовувати

Дата: 05 Січня 2024
A+ A- Підписатися

З початку року в Афганістані, який у 2021 році захопили таліби, почали арештовувати жінок за носіння “поганого хіджаба”. Це перше офіційне підтвердження репресій проти жінок, які за словами “Талібану”, не дотримуються дрескоду.

Про це пише Associated Press.

Джерело: звіт ООН про становище жінок в Афганістані

Речник Міністерства в справах чеснот і доброчесності Абдул Гафар Фарук не уточнив, скільки жінок заарештували та що таке “поганий хіджаб”. Арешти відбувалися з початку 2024 року в різних районах Кабула.

Чиновник повідомив, що нібито міністерство отримувало скарги на те, що жінки не носять “правильний хіджаб” у столиці й провінціях упродовж майже двох із половиною років. Співробітники міністерства дали жінкам рекомендації й порадили їм дотримуватися дрескоду. Речник додав, що тих, хто не дослуховувався до порад, заарештовували жінки-поліціянтки.

“Вони порушили ісламські цінності й ритуали, а також заохочували суспільство й інших шанованих сестер носити поганий хіджаб”, – сказав Фарук.

За його словами, поліція передасть справу до судових органів, або жінки будуть звільнені під сувору заставу.

Арешти відбулися менш ніж за тиждень після того, як Рада Безпеки ООН закликала спеціального посланця взаємодіяти з талібами, особливо з питань гендеру й прав людини. Але “Талібан” розкритикував цю ідею, заявивши, що спеціальні посланці “ще більше ускладнюють ситуацію, нав’язуючи зовнішні рішення”.

У травні 2022 року таліби видали указ, який зобов’язував жінок носити паранджу, що повністю покриватиме їхнє тіло, лишаючи видимими тільки очі. Такі обмеження існували під час попереднього правління “Талібану” в 1996–2001 роках.

Нагадаємо, у грудні минулого року представники “Талібану” почали відправляти жінок, які зазнали насильства, у в’язницю “задля їхньої безпеки”, подібно до того, як місця несвободи використовувалися для розміщення людей з наркозалежністю й безхатьків у Кабулі.

Відтоді як таліби захопили столицю Афганістану на тлі виведення військ США та НАТО в серпні 2021 року, в країні поновили жорсткі заборони та правила, які діяли 20 років тому, коли Афганістан також був під владою талібів. Саме тоді вони вперше запровадили обов’язкове носіння бурки для жінок.

Унаслідок зміни влади тисячі місцевих жителів були вимушені виїхати з країни.

Найбільше утисків зазнали афганські жінки: їм забороняють працювати, навчатися, займатися спортом, виходити з дому без супроводу чоловіків тощо.

Після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак, за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter