В Афганістані за “поганий хіджаб” заарештували школярку: тримали під вартою та сварили за вивчення англійської

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Минулого тижня в Кабулі, столиці Афганістану, заарештували неповнолітніх дівчат за порушення правил носіння хіджаба. Їх затримували в торгових центрах, школах і вуличних ринках та звинувачували в тому, що вони “носять поганий хіджаб і підбурюють до цього інших”. Також їх карали за наявність макіяжу. Точна кількість затриманих наразі невідома. 

Про це пише Guardian.

Фото: Getty Images

16-річна Леле (ім’я змінене) розповіла, що таліби заарештували її разом з іншими дівчатами під час уроку англійської мови. Їх посадили у поліцейську вантажівку, а дівчат, які пручалися і відмовлялися їхати, побили. Леле також били батогами по ногах, коли та намагалася виступати проти талібів.

“Мій одяг був скромним, я навіть мала маску для обличчя – запобіжний захід, до якого я вдалася після приходу до влади талібів. Але вони все одно побили мене, наполягаючи на тому, що моє вбрання було неналежним”, – розповіла постраждала.

Таліби утримували Леле під вартою дві доби. Також вони називали дівчат “невірними” та сварили за те, що вони вчать англійську мову, мовляв, щоб потім виїхати за кордон.

Школярку звільнили після того, як втрутилися старійшини громади. Леле підписала документ, у якому зобов’язалася не виходити з дому без обов’язкового покриття голови. Їй також заборонили відвідувати заняття з англійської.

“Мені заборонили відвідувати школу, коли таліби захопили владу у 2021 році, і тепер я навіть не можу ходити на приватні заняття. Я більше не можу уявити собі іншого майбутнього, окрім як залишитися вдома й вийти заміж. Я бачила, як сильно побили мого батька через те, що я пішла на курси англійської. Коли я побачила його фотографії після повернення додому, я злякалася, що можу його втратити. Після цього я не маю мотивації вчитися”, – сказала Леле.

Водночас головний речник “Талібану” Забіулла Муджахід заявив, що родини затриманих жінок і дівчат нібито самі звернулися до Міністерства сприяння доброчесності та запобігання порокам, оскільки “були занепокоєні тим, що їхні доньки потрапили під вплив “іноземних груп”, які просувають ідею “поганого хіджаба”.

Нагадаємо, у грудні минулого року представники “Талібану” почали відправляти жінок, які зазнали насильства, у в’язницю “задля їхньої безпеки”, подібно до того, як місця несвободи використовувалися для розміщення людей з наркозалежністю й безхатьків у Кабулі.

Відтоді як таліби захопили столицю Афганістану на тлі виведення військ США та НАТО в серпні 2021 року, в країні поновили жорсткі заборони та правила, які діяли 20 років тому, коли Афганістан також був під владою талібів. Саме тоді вони вперше запровадили обов’язкове носіння бурки для жінок.

Унаслідок зміни влади тисячі місцевих жителів були вимушені виїхати з країни.

Найбільше утисків зазнали афганські жінки: їм забороняють працювати, навчатися, займатися спортом, виходити з дому без супроводу чоловіків тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter