В Афганістані за місяць припинили роботу більш ніж 150 ЗМІ

Дата: 14 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Афганістані після приходу до влади ультрарадикального руху “Талібан” менш ніж за місяць припинили роботу 153 ЗМІ у 20 провінціях.

Про це повідомляє TOLOnews

Джерело: thebell.io

Десятки телеканалів, радіо та друкованих видань закрилися через економічні проблеми та обмеження, пишуть журналісти з посиланням на інформацію місцевих організацій, що підтримують незалежні ЗМІ.

Заступник голови Федерації журналістів Афганістану Худжатулла Муджададі заявив про те, що фінансову кризу, яку переживають ЗМІ, треба вирішити й водночас зняти обмеження з їхньої діяльності. В іншому разі медіа закриватимуться й надалі.

“Продовження цієї тенденції спричиняє занепокоєння. Ми закликаємо міжнародні організації негайно вжити заходів для розв’язання цієї проблеми. Інакше незабаром це буде кінець свободи преси та інших прав людини й громадян”, – сказав представник Національної спілки журналістів Афганістану Масрур Лутфі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Афганістані “Талібан” після набуття повного контролю в країні на тлі виведення американських військ накладає дуже жорсткі обмеження на всі, навіть неофіційні, ЗМІ, хоча публічно зобов’язався захищати журналістів і поважати свободу преси.

Зокрема, багато місцевих мовників із приходом талібів були змушені зупинити частину програм, оскільки ті наказали їм “поважати ісламське законодавство – шаріат”. Водночас деякі журналісти заявляли, що вимушені відрощувати бороду та носити традиційне вбрання як запобіжний захід.

Також таліби заявляли, що місцеві жінки-журналістки повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази. Проте правозахисна організація “Репортери без кордонів” песимістично оцінила такі заяви.

Комітет захисту журналістів у заяві наголосив, що таліби швидко доводять: їхні попередні обіцянки дозволити місцевим незалежним медіа продовжувати вільно та безпечно діяти нічого не варті – лише за кілька днів вересня бойовики затримали принаймні 14 журналістів, які висвітлювали акцію протесту в країні, щонайменше шість них зазнали насильства під час арештів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter