В Афганістані на знак протесту проти нового закону “Талібану” жінки співають та декламують вірші на вулицях

Дата: 08 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

На знак протесту проти нового закону про вади та чесноти, нещодавно ухваленого “Талібаном”, афганські жінки викладають у соцмережах відео, на яких вони співають або декламують вірші на вулиці.

Про це повідомляє Associated Press.

Джерело: AP

Нещодавно 23-річна афганка на ім’я Ефат родом з північно-східної провінції Бадахшан опублікувала відео, на якому вона співає на вулиці.

“Жодна команда, система чи людина не можуть закрити рота афганській жінці. Якщо ви закриєте одну частину тіла афганської жінки, інша частина спрацює”, – сказала вона журналістам.

Обличчя Ефат ледве видно на 39-секундному відео, яке зняла її старша сестра та виклала у соціальні мережі у вівторок. На ній темний топ, світло-блакитний шарф та сонцезахисні окуляри. Вона співає на вулиці, що заборонено новими законами.

Дівчину підтримали інші афганські жінки, як усередині країни, так і за її межами. Вони опублікували відеоролики, на яких вони співають на знак протесту проти нових законів.

На акцію протесту відреагувала міжнародна правозахисна організація Amnesty International. Вона назвала новий закон “черговим зухвалим наступом на права людини” і вимагає “негайно скасувати” його.

Так само й афганські правозахисники заявили, що нові закони суперечать внутрішньому й міжнародному праву. Вони також порушують основні принципи ісламу. Однак “Талібан” відкинув занепокоєння й критику, висловлені в ООН.

Нагадаємо, у серпні поточного року в Афганістані ввели заборону для жінок говорити та показувати обличчя на публіці. Верховний лідер “Талібану” Мавлаві Хібатулла Ахундзада затвердив закони про “боротьбу з пороками та популяризацію чеснот”.

Раніше ZMINA повідомляла, що у вересні 2021 року в Афганістані дівчатам заборонили повернутися до навчання в середній школі, а викладачкам – до роботи у закладах середньої освіти. Наразі представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” дозволили відвідувати уроки лише хлопчикам та вчителям-чоловікам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter