В Афганістані електрошокерами розганяли жінок, які протестували через закриття салонів краси

Дата: 19 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Жінки в Афганістані вийшли на чергову акцію протесту в Кабулі проти рішення талібів закрити салони краси. Протестувальниці  скандували “Робота, хліб, справедливість”. Охоронці “Талібану” відповіли на це водометами, а також застосували електрошокери. 

Про це пише ВВС. 

Фото: AFP

В акції, що відбулася 19 липня, взяли участь близько 50 жінок.

Причиною протесту стало те, що на початку липня таліби наказали підприємцям впродовж одного місяця закрити тисячі салонів краси по всій країні. За їхніми словами, носіння перук та вищипування брів суперечать ісламським цінностям, а батьки витрачають занадто багато грошей на салони краси, коли жінки виходять заміж. 

Це рішення ще більше обмежує простір, доступний для афганських жінок, у яких уже забрали дозвіл на освіту, відвідування спортивних залів та парків. Нещодавно таліби також заборонили їм працювати в Організації Об’єднаних Націй.

За даними торговельної палати Афганістану, закриття всіх салонів краси призведе до втрати 60 тисяч робочих місць.

Салони краси вже закривали, коли таліби правили між 1996 та 2001 роками. Вони залишалися відкритими після того, як таліби повернули собі владу два роки тому, після виведення американських військ, проте вітрини магазинів часто закривали, а зображення жінок на зовнішній рекламі салонів фарбували аерозольною фарбою, щоб приховати їхні обличчя.

Нагадаємо, що в червні 2023 року верховний лідер “Талібану” Хібатулла Ахундзада заявив, що уряд країни зробив необхідні кроки для покращення життя жінок в Афганістані. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter