В аеропорту “Внуково” затримали соратників Навального та активістів

Дата: 17 Січня 2021
A+ A- Підписатися

В аеропорту “Внуково” в Москві, куди має прилетіти опозиціонер Олексій Навальний з дружиною, затримали його соратників, опозиційних активістів та кількох журналістів. 

Про це повідомляє  “Новая газета”

Фото: Новая газета

В аеропорту силовики затримали соратників Олексія Навального Любов Соболь, Руслана Шаведдінова, помічника Навального Іллю Пахоменка та співробітницю штабу політика в Петербурзі Анастасію Кадетову.

Крім того, було затримано активістів Костянтина Котова та Дмитра Безкоровайного.

У кореспондента “Нової газети” Влада Докшина, який був в аеропорту з редакційним завданням, забрали документи. Поліцейські запитали, чи є у нього московська реєстрація, і повели в автозак.

Пізніше кореспондента телеканалу “Дождь” Едуарда Бурмістрова затримали в прямому ефірі.

Людей почали витісняти з приміщення аеропорту. Силовики виставляють огорожі, які обмежують зону проходу. Також вони заявили, що не пускають проводжаючих у зону прильоту.

Раніше Навальний вже повідомляв, що планує повернутися до РФ 17 січня. Згодом Федеральна служба виконання покарань повідомила, що збирається затримати політика прямо в аеропорту. 

З кінця листопада 2020 року російські правоохоронці оголосили Навального в розшук. Силовики розшукують політика за “злісне ухиляння від контролю з боку карно-виконавчої інспекції”. У 2014 році опозиціонер отримав умовний вирок у так званій справі “Ів Роше”, яку визнали сфабрикованою в ЄСПЛ, а тому мав регулярно з’являтися в інспекції. Однак політик не зробив цього, адже перебував на лікуванні в Німеччині, куди його в непритомному стані доставили ще в серпні минулого року. 

Нагадаємо, що наприкінці серпня 2020-го року Навальний, відомий своєю критикою чинної російської влади, летів з Томська до Москви, однак прямо в літаку йому стало зле, а тому лайнер екстрено сів в Омську. Через декілька днів звідти політика доставили до Німеччини. 

Міжнародні експерти підтвердили, що росіянина намагались отруїти паралітичною бойовою речовиною, за складом схожою з отрутою “Новачок”. Схожою речовиною у 2018 році у Великобританії отруїли колишнього співробітника російської військової розвідки Сергія Скрипаля та його доньку. 

Україна та ще пів сотні країн з Організації із заборони хімічної зброї закликали Росію розслідувати отруєння Навального. Однак російська влада так і не зробила цього. Натомість проти опозиціонера відкрили нову справу та звинувачують його в шахрайстві.

Фотографія обкладинки: Новая газета

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter