Ув’язнений в Росії татарський активіст позивається до Євросуду з прав людини

Дата: 12 Січня 2016
A+ A- Підписатися

Ув’язнений в Росії голова Татарського громадського центру Рафіс Кашапов позивається до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Його визнали винним у закликах до сепаратизму та засудили до трьох років позбавлення волі.

У заяві Кашапов вказав, що російська влада “безпідставно розширила” трактування статті. Суд визнав сепаратизмом публічний осуд анексії Криму та висловлювання, що “Крим був приєднаний до Росії незаконно”. У скарзі також ідеться про те, що реальний термін покарання, навіть якщо Кашапов зловживав свободою слова, є надмірним.

Адвокат Дмитро Гайнутдітов, який буде представляти інтереси Кашапова, говорить, що якщо справі не буде наданий пріоритетний статус, то на комунікацію може піти не менше року. 

У вересні 2015 суд в Набережних Челнах визнав 57-річного Рафіса Кашапова винним у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії і в пропаганді ненависті або ворожнечі з використанням мережі інтернет. Згідно зі звинуваченням, Кашапов розміщував на сторінці в соціальній мережі “ВКонтакте” інформаційні матеріали під назвами “Захистимо Україну і весь тюркський світ”, “Де Росія, там сльози і смерть”, “Вчора Гітлер і Данциг, сьогодні Путін і Донецьк”. У них він називав приєднання Криму до Росії окупацією і звинувачував російську владу в утиску кримських татар. Кашапов був засуджений до трьох років колонії загального режиму.

Активіст провину не визнав. Правозахисний центр “Меморіал” включив Кашапова до списку політичних в’язнів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter