“Урядовий кур’єр” зняв статтю про Містобудівний кодекс з коментарем архітекторки та активістки Анни Кирій

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Онлайн-версія газети Кабінету Міністрів України “Урядовий кур’єр” зняла статтю “Містобудівний кодекс вирішить спірні питання” за участю заступниці голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анни Кирій.

Про це архітекторка повідомила на власній сторінці у фейсбуку.

Фото: скриншот з онлайн-версії газети “Урядовий кур’єр”

5 квітня вдень в “Урядовому кур’єрі” вийшла стаття про Містобудівний кодекс з коментарем Кирій, втім, до вечора вона зникла, каже архітекторка.

На питання архітекторки щодо причин такої ситуації, журналіст відповів, що статтю зняли, перепросив і зазначив, що нічого більше сказати не може і від нього нічого не залежить.

“Хто може знімати статті з “Урядового кур’єра”, чому вони це роблять і навіщо? Нормально це взагалі чи ні в демократичному суспільстві?” – запитує Кирій.

Архітекторка оприлюднила питання зі статті та свої відповіді. Одне з питань стосувалось того, чи створюватимуть робочу групу щодо напрацювань Містобудівного кодексу, а також, хто має увійти до її складу.

“Таку групу створено. Є відповідне рішення профільного комітету ВР про створення робочої групи з розробки Містобудівного кодексу від 15 березня 2023 року. Згідно з цим рішенням, керівником групи є народний депутат Ганна Бондар, також є прізвища заступників керівника. Але склад учасників групи буде розширений, його формує Ганна Бондар. Вважаю, що в робочій групі мають бути представники всіх професійних інституцій, дотичних до сфери містобудування. Перелік інституцій, які публікувала Ганна Бондар на своїй сторінці в фейсбуку, є цілком релевантним, там понад 80 учасників. Так, це багато, але дуже важливо, щоб при створенні Містобудівного кодексу були враховані інтереси всіх стейкхолдерів, а пані Ганна точно має успішний досвід модерації таких складних процесів. До того ж вона є архітектором, тож має системне мислення за своїм фахом”, – прокоментувала Кирій.

У Кодексі мають зафіксувати суспільний договір. За словами Кирій, важливо, щоб цей новий суспільний договір народився в процесі створення Містобудівного кодексу, в процесі фахових дискусій, а не був запроєктований заздалегідь.

“Ми вже бачили, який спротив викликав законопроєкт №5655, який враховував інтереси обмеженого кола учасників ринку. Головне завдання Містобудівного кодексу – віднайти розумний і справедливий баланс інтересів всіх учасників галузі”, – додала вона.

Раніше парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування доручив підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин в межах території забудови розпочати розробку Містобудівного кодексу.

Нагадаємо, що у грудні 2022 року парламент ухвалив у цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який критикували очільники українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти, зокрема, через корупційні ризики. Законопроєкт підтримали 228 народних депутатів.

Громадська петиція з вимогою ветувати законопроєкт через кілька годин після голосування у ВРУ набрала понад 25 тисяч підписів, а до цього профільний комітет отримав висновок НАЗК, що законопроєкт не відповідає Антикорупційній стратегії. 

Після цього представники Національної спілки архітекторів закликали президента Володимира Зеленського ветувати Містобудівний закон №5655 і зупинити тиск силовиків на спільноту. Просили вони й про початок суспільного та експертного діалогу щодо створення кодексу та покласти край тиску на Спілку архітекторів України.  

Торік у жовтні спілці обмежили доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або продовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

Крім того, СБУ звинуватила посадовців спілки в махінаціях у будівельній сфері й після чергових обшуків висунула підозри в скоєнні злочину двом керівникам та IT-фахівцю. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter