Урядовці залучатимуть досвід та потужності громадських організацій для розвитку соцпослуг

Дата: 09 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Україна має використовувати значний досвід громадських організацій у розбудові системи соціальних послуг. 

Таку думку висловила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович

Ілюстраційне зображення. Фото: АР

Пріоритетними в уряді називають такі напрямки: 

  • вчасна та якісна реабілітація; 
  • працевлаштування людей з інвалідністю; 
  • доступність публічного простору для всіх людей, в тому числі з інвалідністю. 

Щодо напрямків, у яких посадовцям важливо вивчити досвід громадських організацій, то це соціалізація, соціальна реабілітація та соціальний супровід для всіх категорій населення. 

Жолнович прозвітувала, що Мінсоцполітики нині працює над законопроєктом щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Ймовірно, мова йде про документ, про який детально нещодавно розповідала ZMINA. Якщо коротко, то новий закон змінить теперішній механізм, що ґрунтується на квотному принципі та системі штрафних санкцій.

Попри те, що автори законопроєкту кажуть, що вивчали позитивний закордонний досвід, зокрема Польщі, для підготовки своєї ідеї, у висновку Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу зазначають – документ за метою не суперечить Угоді про асоціацію та праву Європейського Союзу, проте потребує доопрацювання. 

Подала проєкт до парламенту нардепка Галина Третьяковавідома своїми висловлюваннями про дітей “низької якості” з малозабезпечених сімей та ідеями звільнити держоргани від обов’язку виконувати рішення судів щодо соцвиплат. 

“Це (ухвалення закону. – Ред. ) дозволить державі надавати підтримку організаціям, які працевлаштовують людей з інвалідністю, а людям – отримувати достойну роботу, з гідною оплатою праці та можливістю повною мірою реалізовувати свої навички та вміння”, – вважає міністерка. 

Окрім цього, Міністерство соціальної політики спільно з МОЗ започатковує реабілітацію в лікувальних закладах.

“Соціальні працівники персонально супроводжуватимуть людей ще в лікарнях – надаватимуть їм інформаційну підтримку, допомагатимуть з документами. Все для того, щоб людина якомога швидше повернула функціональність та могла вийти в економічну самостійність”, – розповідає про задум Жолнович. 

Нагадаємо, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну ще вісім мільйонів українців опинилися за межею бідності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter