Урядова комісія не змогла знайти у Почаївській лаврі “значної частини ікон”

Дата: 27 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики під час перевірки збереження державного майна Свято-Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині, що перебуває у безоплатному користуванні УПЦ МП, виявила низку порушень.

Про це стало відомо зі звіту урядової комісії, що є у розпорядженні “Укрінформ”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Катерина Москалюк

Серед зафіксованих порушень, зокрема, самовільно проведений ремонт, прибудови, зміну конструктивних елементів, опорядження зовнішнього та внутрішнього і реставрацію пам’яток без відповідних на те дозволів.

До прикладу, на території лаври виявили прибудований тамбур до центрального входу в Успенський собор, прибудову мансардного типу на третьому поверсі пам’ятки “Монастирські келії”, а також прибудову до Надбрамного комплексу, яку використовують як їдальню для прочан. Зафіксували й оновлення та/або очищення стінописів та ікон, заміну панікадила в Успенському соборі, зміни у стінописах та проведення ремонтних робіт у галереях та Печерному храмі Преподобного Іова та церкві Преподобних Антонія та Феодосія й інші факти порушень.

“Перевірка комісією стану збереження творів іконопису виявила факти відсутності значної частини ікон, зафіксованих паспортами пам’яток культурної спадщини та інвентарним списком, складеним на основі паспортів на твори мистецтва при проведенні інвентаризації іконопису та творів мистецтва в 1967 році”, – йдеться у звіті. 

Комісія також виявила чимало нерухомого майна, якого немає в договорі про безоплатне користування. Окрім цього знайшли порушення пожежної безпеки, деякі з яких ігнорували десятиріччями. 

Нагадаємо, що міжвідомча комісія, що впродовж більш ніж двох місяців працювала на території державного парку-пам’ятки “Межигір’я”, знайшла там пів тисячі необлікованих цінностей, серед яких витвори мистецтва та ікони. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter