Уряд залучить на компенсації за знищене росіянами житло ще 100 мільйонів євро

Дата: 05 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів підтримав залучення 100 мільйонів євро від Банку розвитку Ради Європи на компенсації за знищене житло внаслідок повномасштабного російського вторгнення. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: UNDP

Кошти спрямують на проєкт, яким опікується Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Ця допомога є продовженням державної програми компенсацій, які українці можуть отримувати із серпня 2023-го. 

З минулого року подали 14,4 тисячі заяв на отримання допомоги, 7,2 тисячі мають згенеровані сертифікати, а 2,9 тисячі купили житло. 

Сертифікат діє протягом п’яти років й за його допомогою можна придбати квартиру, будинок чи інвестувати в майбутню нерухомість.

“Для цього необхідно забронювати кошти через застосунок “Дія”. Якщо кошти наявні на спеціальному рахунку, відкритому під реалізацію програми, то протягом п’яти днів людина отримує підтвердження і має 30 днів для оформлення угоди купівлі-продажу житла. Якщо кошти на рахунку закінчились, то до зарахування наступного траншу така заявка потрапляє в електронну чергу”, – пояснюють урядовці. 

Першими, якщо потрапили в чергу, у списку очікування опиняються військовослужбовці, люди з інвалідністю та багатодітні родини. Це пріоритетне право гарантоване їм на рівні закону.

Далі порядкове місце в черзі визначається автоматично залежно від часу подання заявки. Тобто, хто раніше подав заяву на бронювання коштів, той має вище місце в черзі.

Прогнозують, що завдяки 100 мільйонам євро від Банку розвитку Ради Європи вдасться профінансувати реалізацію більш ніж 2 тисяч житлових сертифікатів.

Нагадаємо, що Верховна Рада попередньо підтримала, щоб пошкоджені об’єкти на фронті та в окупації прирівнювали до знищених. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter