Уряд вирішив, як юридичним особам визначати реальних бенефіціарних власників

Дата: 19 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд затвердив методологію визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника. 

Про це розповіли в Кабміні. 

Будівля уряду в Києві

Урядовці розробляли документ, ґрунтуючись на керівництві щодо кінцевого бенефіціарного власника, оновленого Групою розроблення фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) торік. Готували зміни серед іншого через вимоги Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також імплементації в законодавство міжнародних стандартів фінмоніторингу.

Посадовці називають методологію “нормативно-правовим документом, комплексний аналог якого відсутній у світі”. 

Як пояснювали в Центрі демократії та верховенства права, тепер НБУ вестиме нагляд у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, щоб банки та інші фінансові установи дотримувалися зобов’язань відповідно до встановлених ними ризиків. 

Розроблена методологія, зокрема, передбачає особливості визначення кінцевого бенефіціарного власника для неприбуткових організацій. Річ у тім, що у випадку, наприклад, з організаціями громадянського суспільства, мета роботи яких не отримання прибутку, а просування суспільних змін, їхніми бенефіціарами є всі громадяни України.

Правозахисники пояснювали, що для належної перевірки за рекомендаціями FATF у таких випадках доречно ідентифікувати особу або осіб, які здійснюють істотний контроль та відповідають за ухвалення стратегічних рішень, наприклад керівників та членів колективних органів управління. 

Нагадаємо, що на початку поточного року FATF призупинила членство Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter