FATF призупинила членство Росії: що тепер зміниться?

Дата: 24 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) оголосила про призупинення членства Росії в організації. 

Про це повідомили у Міністерстві фінансів України. 

Фото: Charles Platiau\Reuters

FATF – це міжурядовий орган, завданням якого є розробка і сприяння стратегії боротьби з відмиванням грошей як на національному, так і на міжнародному рівнях. 

Ще наприкінці минулого року група розширила обмеження щодо участі Росії в організації: росіянам заборонили брати участь як у роботі всієї групи, так й у регіональних групах. 

Після зупинення членства Росії у групі попросять всі юрисдикції “ретельно ставитись до можливих ризиків, що виникають внаслідок обходу заходів, вжитих з метою захисту світової фінансової системи, а також вживати необхідних заходів для зменшення цих ризиків”. 

“Як ми називаємо того, хто говорить і поводиться як терорист? Терорист… Якщо комусь досі не було очевидно, що Росія є ризикованою юрисдикцією, рішення FATF означає, що глобальні компанії мають посилити свою обачність та оцінку ризиків, коли вони мають справу з Росією, а глобальні юрисдикції повинні посилити власні правила та оновити рекомендації щодо ризиків для ринків”, – коментує рішення групи міністр фінансів України Сергій Марченко

Фото: PAP/Radek Pietruszka

FATF не внесла Росію у свій чорний список, як цього просила Україна. Марченко казав, що виключення, а не призупинення членства Росії у FATF, а також внесення країни у чорний список організації є “мабуть, найефективнішим інструментом для обмеження доступу терористів до світової економіки”. 

У Мінфіні наголошують, що далі працюватимуть над тим, щоб FATF виконала вимоги України. 

“РФ підтримувала або співпрацювала з різними терористичними групами та державами з “чорного списку” FATF, включаючи Північну Корею, Іран, режим Асада в Сирії, групу Вагнера, Талібан і Хезболлу. Більш того, Росія сприяє корупції та іншим правопорушенням, визначеним FATF як основні злочини, включаючи кіберзлочинність, торгівлю наркотиками та людьми, а також організовану злочинність”, – аргументує позицію Марченко. 

Нагадаємо, що нещодавно у ЄС прирівняли Росію до деяких офшорів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter