Уряд виплачуватиме допомогу родинам, які повернулися з-за кордону

Дата: 29 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів вніс зміни, щоб відтепер допомогу малозабезпеченим родинам можна було виплачувати тим, хто повернувся з-за кордону. 

Про це розповіли в уряді. 

Фото: ЮНІСЕФ

До сьогодні малозабезпеченим родинам не можна було призначати допомогу, якщо в родині є працездатні особи, які не працюють, або за них не сплачували ЄСВ протягом попередніх трьох місяців перед зверненням по допомогу. Виплати розраховували як різницю між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом.

“Фактично це унеможливлювало отримання такої допомоги родинами ВПО, які перемістились і внаслідок переміщення втратили роботу, а також родинами вимушених українських мігрантів, які повертаються з-за кордону після тривалого перебування там”, – пояснюють урядовці. 

Нині допомогу призначатимуть на шість місяців:

  • для родин, що повернулися до України після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, навіть якщо в таких родинах є працездатні особи, які не працюють та не сплачували ЄСВ;
  • для родин внутрішньо переміщених осіб, які внаслідок переміщення не працювали або не сплачували ЄСВ.

Разом з виплатами посадовці стимулюватимуть отримувачів допомоги до працевлаштування.

Допомога малозабезпеченим родинам у 2024 році становить для працездатних осіб 55% прожиткового мінімуму, або 1665 гривень. 

Нагадаємо, що радник керівника Офісу президента України й колишній нардеп та журналіст Сергій Лещенко закликав Захід припинити допомогу українським біженцям, щоб вони швидше повернулися додому. 

Негативну реакцію суспільства на ці слова Лещенко назвав “спалахом ненависті” та звинуватив колишніх колег у “токсичній інтерпретації” його слів. 

Як показують дослідження, у більш ніж половини родин із середнім доходом та більшості малозабезпечених в Україні погіршилася фінансова ситуація. За оцінкою Світового банку, унаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну майже чверть українців опинилися за межею бідності. 

Межа бідності, за якою оцінюють експерти Світового банку, становить майже 7 доларів на день, або менш як 260 гривень. Експерти наголошують, що в Україні різко подорожчали їжа, паливо та послуги, а деякі з цих позицій – наполовину. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter