Уряд вніс зміни до порядку ведення реєстру прав на нерухомість для запуску ринку землі

Дата: 24 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів вніс зміни до порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що дасть право аграріям, які багато років працюють на земельній ділянці, отримати переважне право її викупу.

Про це повідомили на сайті уряду. 

Фото: з відкритих джерел

Рішення, як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, дасть можливість забезпечити коректну процедуру продажу та правильне оформлення всіх відомостей у реєстрі.

“Після відкриття ринку землі аграрії, які багато років працюють на земельній ділянці, отримають переважне право її викупу. Водночас усі угоди купівлі-продажу будуть перевірятися на дотримання вимог закону”, – розповів прем’єр-міністр.

У Мін’юсті пояснили, що урядова постанова передбачила й інші новації щодо особливостей державної реєстрації речових прав на земельні ділянки. Вони, зокрема, стосуються процедурних питань:

  • державної реєстрації заборони передання емфітевзисом і Довгострокове, відчужуване та успадковуване речове право на чуже майно, яке полягає в наданні особі користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб з метою отримання плодів та доходів від неї з обов'язком ефективно її використовувати відповідно до цільового призначення земельної ділянки сільськогосподарського призначення в оренду та припинення такої заборони;
  • державної реєстрації наміру власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення щодо продажу земельної ділянки;
  • державної реєстрації права оренди земельної ділянки, права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), права користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), набутого в результаті відчуження такого права її користувачем у випадках, передбачених законом, а також набутого на підставі рішення суду, у результаті примусового звернення стягнення на таке право користування чи в результаті спадкування;
  • відбиття відомостей про обтяження речового права та інших пов’язаних з цим відомостей у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Нагадаємо, що нещодавно в Україні дозволили проводити електронні земельні аукціони. Річ у тім, що мораторій на продаж землі, який парламент зняв у березні минулого року, стосувався  розпайованих земель, а не ділянок для ведення господарства, які громадяни могли продавати вільно. Рішення щодо аукціонів стосується реалізації прав на землю державної та комунальної власності.

Відомо, що зняти мораторій на продаж землі новим президенту та парламенту у 2019 році рекомендували правозахисники. Через запровадження заборони власники паїв не могли вільно розпоряджатися своєю власністю, продавати землю або отримувати справедливу ціну від її оренди. Це, своєю чергою, призвело до тіньового ринку землі та корупції.

Окрім цього, мораторій порушував і права людини. Такого висновку дійшли в ЄСПЛ, коли розглядали справу “Зеленчук і Цицюра проти України”. Суд тоді також зобов’язав українську владу лібералізувати законодавство й скасувати мораторій.

За даними Держгеокадастру, за 19 років, поки існував мораторій, померли близько 1,5 млн осіб, які так і не змогли продати свої сільгоспземлі. Право власності належить до прав людини, яке захищено статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter