Уряд вніс до Ради законопроєкт про заборону в Україні церков, повʼязаних з РФ

Дата: 20 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів зареєстрував законопроєкт №8371, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з Росією. Зокрема, цим документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Про це повідомив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук.

Фото: Українська православна церква

Законопроєкт спрямований на забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів.

Тож передбачається внесення змін до Законів України “Про свободу совісті та релігійні організації”, “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”, якими унеможливлюється діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр яких знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України.

Також пропонується дозволити Мінкультури проведення релігієзнавчої експертизи діяльності релігійних організацій щодо виявлення підлеглості країні-агресору і внаслідок цього відомство може видавати приписи щодо усунення порушень, виявлених за результатами експертизи.

Так, діяльність релігійної організації може бути припинена у судовому порядку за адміністративним позовом Міністерства культури та інформполітики або прокурора.

У пояснювальній записці зазначається, що рішення про реєстрацію документа прийнято за результатами розгляду діяльності релігійних організацій на території України в умовах військової агресії Російської Федерації проти України.

Проєкт Закону не містить норм, що стосуються зобов’язань України у сфері європейської інтеграції. Водночас він відповідає Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, що 2 грудня 2022 року президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України “Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

А 27 грудня Конституційний Суд визнав відповідним до Конституції закон, який зобовʼязує Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву і вказати свою належність до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter