Уряд Польщі оприлюднив рекомендації, які допоможуть спростити доступ до процедури аборту

Дата: 02 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Польський уряд видав нові настанови, які підтверджують легальність абортів та спрямовані на полегшення доступу до цієї процедури.

Про це повідомляє EuroNews.

Фото: Wojciech Kozmic

Так, міністерство охорони здоров’я Польщі оголосило нові правила, згідно з якими рекомендація одного спеціаліста, наприклад кардіолога, ендокринолога чи психіатра, є достатньою підставою для того, щоб жінка могла пройти легальний аборт.

Медичні заклади, які відмовлятимуться надавати послугу за скеруванням лікаря, можуть оштрафувати на суму до 500 тисяч злотих або позбавити контракту з Національним фондом охорони здоров’я Польщі.

“Вагітна жінка з медичним скеруванням, що свідчить про те, що вагітність загрожує її здоров’ю, має отримати послугу аборту в закладі, що має угоду з Національним фондом охорони здоров’я”, – підкреслила міністерка охорони здоров’я Ізабела Лещина.

Раніше аборти в Польщі дозволялися лише в разі вагітності, спричиненої сексуальним насильством, або в умовах серйозної загрози для здоров’я вагітної жінки. Ці обмеження призвели до численних смертей по всій країні, оскільки лікарі відмовлялися виконувати процедуру через страх покарання.

Пізніше уряд прем’єр-міністра Дональда Туска пообіцяв лібералізувати законодавство, дозволивши аборти до 12-го тижня вагітності, але ця пропозиція не отримала необхідної підтримки в парламенті.

“Ми прагнемо знайти шляхи, що відповідатимуть законодавству й водночас забезпечать жінкам, які з різних причин мають право на аборт, доступ до легального переривання вагітності”, – підкреслив Туск.

Нагадаємо, що активістки з організації Aborcyjny Dream Team (ADT) планують відкрити у Варшаві першу в Польщі постійну клініку для проведення абортів. Вони збираються запросити до клініки медичних експертів, зокрема з Нідерландів, щоб навчити польських лікарів проводити хірургічні аборти відповідно до рекомендацій ВООЗ. Однак основна мета полягає не тільки в наданні медичних послуг – активістки також хочуть підвищувати обізнаність людей про тему абортів, проводити освітні заходи й вести відкритий діалог на цю тему.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter