Уряд продовжив карантин до 11 травня

Дата: 22 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів продовжив карантинні обмеження у зв’язку з пандемією коронавірусу до 11 травня.

Про це повідомили в уряді. 

За словами очільника уряду Дениса Шмигаля, після 11 травня почнеться поетапне зняття або послаблення обмежень. 

“Моделювання аналітиків НАН України та дані МОЗ свідчать про те, що ми ще не пройшли пік захворюваності й він може настати на початку травня. Виходячи з цього, уряд сьогодні ухвалить рішення про продовження карантину до 11 травня. У нас є дуже чіткий план виходу з цього карантину. Він складається з п’яти етапів”, – зазначив прем’єр-міністр.

Розпочати реалізацію урядового плану можна буде лише за умови сприятливої епідемічної ситуації орієнтовно 12 травня. Для цього, за словами Шмигаля, має бути кілька підстав, зокрема: 

  • якщо протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання у країні не змінюється або коливається в межах 5%;
  • якщо лікарні будуть заповнені пацієнтами з COVID-19 менш ніж на 50%.

До 11 травня в уряді планують: 

  • збільшити кількості тестувань на коронавірус;
  • покращити забезпечення лікарень та лікарів усім необхідним;
  • запровадити Е-контроль самоізоляції як альтернативу обсервації;
  • створити нові правила функціонування для об’єктів обслуговування населення з обов’язковим соціальним дистанціюванням, масочним режимом та постійною дезінфекцією.

“Якщо все буде добре й епідемічна ситуація сприятиме, то 11 травня ми зможемо говорити про відкриття парків та скверів, закладів торгівлі непродовольчими товарами, частини об’єктів побутових послуг. Можливо, будуть інші пом’якшувальні заходи. Але про них ми зможемо говорити пізніше”, – зазначив Шмигаль.

Такі дії, за словами очільника уряду, дозволять повернути частину людей на роботу, покращити емоційне здоров’я українців та дати старт розігріву економіки.

Нагадаємо, що із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. За цей час поліція намагалася притягнути за порушення карантину сотні осіб, однак суди в 90% випадків стають на бік українців, коли розглядають подібні справи. Так, наприклад, суд не оштрафував чоловіка за відсутність маски, бо держава мала забезпечити його нею за законом.

За час введення карантину уряд вже запровадив чимало обмежень, а тому ZMINA розібралася, які саме дії загрожують вам штрафом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter