Уряд Нідерландів планує дозволити евтаназію для тяжкохворих дітей до 12 років

Дата: 15 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Нідерландах змінять закон про евтаназію. Уряд країни планує дозволити застосовувати цю процедуру до невиліковно хворих дітей віком від 1 до 12 років, смерть яких очікується найближчим часом.

Про це повідомляє видання NL Times.

Джерело: DepositPhotos

Міністр охорони здоровʼя Ернст Койперс очікує, що ухвалу реалізують протягом року. Нові рекомендації, імовірно, застосовуватимуться лише до 5-10 дітей на рік, для яких “припинення життя є єдиним життєздатним способом позбавитися безнадійних і нестерпних страждань”.

Ідеться про дітей, хвороби яких настільки тяжкі, що смерть неминуча й очікується найближчим часом. Після припинення життя наглядовий комітет і прокуратура перевірять, чи провели процедуру з належною увагою.

Закон про евтаназію вже дозволяє дорослим і дітям від 12 років припинити життя, якщо вони нестерпно і безнадійно страждають. Закон вважає їх здатними зрозуміти свій стан і серйозність свого рішення.

Але в Нідерландах наразі немає жодних офіційних правил, щоб позбавити тяжкохворих і невиліковно хворих дітей віком від 1 до 12 років від страждань. Дослідження, проведене у 2019 році, показало велику потребу у можливості припинення життя дітей цієї вікової групи, які страждають “безнадійно і нестерпно”. У дослідженні батьки описували, що вони не мали вибору, тоді як їхні діти годинами кричали в агонії чи страждали від майже безперервних нападів.

У 2002 році Нідерланди дозволили евтаназію. Відтоді цією можливістю скористалась понад 91 тисяча людей.

Нагадаємо, у 2021 році в Австрії уряд схвалив легалізацію непрямої евтаназії. Під час процедури пацієнт, який бажає померти, приймає смертоносний препарат за схвалення лікаря. Того ж року в Іспанії нижня палата парламенту легалізувала евтаназію для невиліковно хворих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter