Уряд компенсуватиме роботодавцям гроші за облаштування місць для людей з інвалідністю

Дата: 22 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів компенсуватиме роботодавцям витрати на облаштування робочих місць для людей з інвалідністю І та ІІ груп. 

Про це розповіли в уряді. 

Фото: shrm.org

Посадовці констатують, що через війну в нашій країні зростає кількість людей з інвалідністю, а більшість із них – працездатного віку. 

Компенсацію до 67 тисяч гривень надаватимуть для облаштування місць для працівників з інвалідністю ІІ групи, а до 100,5 тисячі гривень – для працівників з інвалідністю І групи. 

Гроші можна отримати на купівлю меблів, поручнів, розсувних дверей, засобів для їхнього відчинення та зачинення, протиковзних та тактильних матеріалів для підлог і сходів та чимало іншого. Компенсуватимуть і придбання транспортерів для підіймання сходами з електроприводом та допоміжні засоби для відтворення звуку та забезпечення здатності чути й бачити. 

Фінансують програму з фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Роботодавці можуть звернутись із заявами, копіями документів, що підтверджують працевлаштування та купівлю спеціального обладнання, до регіонального центру зайнятості. Зробити це можна як у паперовій, так і в електронній формі. 

Рівень працевлаштування осіб з інвалідністю в Україні є вкрай низьким: офіційно лише близько 17% з них мали роботу у 2021 році. Для порівняння: у Німеччині працевлаштованих людей з інвалідністю близько 69,4%, у Китаї – 80%, у Великобританії – 40%, у США – 29%, в Італії – 55%, у Швеції – 68%.

Зараз українським роботодавцям, які наймають людей з інвалідністю, платять компенсацію коштом штрафів і пені, зібраних з тих, хто норму з працевлаштування не виконує. 

Нагадаємо, що незабаром в Україні планують ухвалити закон, який змінить систему працевлаштування людей з інвалідністю. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter