Упереджене ставлення до жінок є таким самим стійким, як і 10 років тому – дослідження ООН

Дата: 13 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Згідно з дослідженням ООН, показник гендерної нерівності залишається на одному рівні протягом останнього десятиліття, оскільки культурні упередження та тиск продовжують перешкоджати розширенню прав і можливостей жінок. Малоймовірним є й досягнення мети ООН щодо гендерного паритету впродовж найближчого десятиліття.

Про це пише Reuters із посиланням на дослідження.

Фото: Ґрати

Відповідне дослідження ґрунтується на даних за 2010–2014 і 2017–2022 роки, що охоплюють 85% населення у всьому світі. 

Так, останній аналіз показав, що 9 з 10 опитаних будь-якої статі мають фундаментальні упередження щодо жінок. У 38 досліджуваних країнах щонайменше один стереотип мають 84,6% опитаних. Загалом за останні 10 років їхня частка зменшилася лише на 2,3%.  

“Я очікував, що ми побачимо певний прогрес, адже дев’ять з кожних десяти – як може бути ще гірше? Це також був період, коли ми побачили, наприклад, рух MeToo і привернули увагу до моторошних способів, у які ці норми упередження впливають на жінок”, – зазначив керівник відділу Програми розвитку ООН Педро Консейсао.

Майже половина респондентів переконані, що чоловіки є кращими політичними лідерами й керівниками. Попри те що освіта завжди вважалася ключем до покращення економічних результатів для жінок, опитування виявило, що середній розрив у доходах становить 39% у 57 країнах, де дорослі жінки освіченіші, ніж чоловіки.

Також кожен четвертий респондент вважає виправданою ситуацію, коли партнер чинить насильство над своєю партнеркою.

“У 2021 році кожна п’ята жінка вийшла заміж до того, як їй виповнилося 18 років. 1,7 мільярда жінок і дівчат живуть менш ніж на $5,50 на день, а жінки продовжують виконувати втричі більше неоплачуваної хатньої роботи та догляду, ніж чоловіки в усьому світі”, – зазначила голова дослідницького відділу об’єднання Oxfam GB Анам Парвез.

За її словами, світ повністю “збився з курсу” досягнути гендерної рівності до 2030 року, тому за нинішніх темпів знадобиться 186 років, щоб ліквідувати прогалини в правовому захисті.

Звіт ООН закликає до кращого визнання економічного внеску жінок у суспільство, включно з неоплачуваною працею, до ухвалення законів і заходів, що забезпечують політичну участь, а також до активніших дій у боротьбі зі стереотипами.

Нагадаємо, що, за останніми оцінками організації “ООН Жінки”, яка працює над розширенням прав і можливостей жінок, для досягнення гендерної рівності у світі знадобиться приблизно 300 років. Причинами цього є ранній шлюб, високий рівень материнської смертності, а також викрадення та напади на дівчат через відвідування школи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter