УПЦ МП звинуватила Порошенка та ПЦУ у тому, що Росія розв’язала війну проти України

Дата: 12 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Українська православна церква Московського патріархату звинуватила у повномасштабній війні Росії проти України експрезидента Петра Порошенка та Православну церкву України.

Про це йдеться у заяві Священного синоду УПЦ МП від 12 травня 2022 року, передає інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Фото: Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП

Так, у заяві пишуть, що “не можуть не висловити занепокоєння з того приводу, що попри мудрі та зважені заклики президента України та інших державних діячів в деяких регіонах мають місце непоодинокі випадки розпалення ворожнечі і розбрату на релігійному ґрунті”.

Розпалювання ненависті УПЦ МП вбачає у поданих на розгляд ВР законопроєктах про заборону її діяльності, а також ухваленні органами місцевого самоврядування рішень про заборону або обмеження діяльності місцевих релігійних громад УПЦ. 

Читайте також: Чому закон про заборону Московського патріархату не працюватиме і як зробити краще

Усі ці факти Синод називає “наслідком помилкової релігійної політики часів президентства Петра Порошенка та руйнівної ідеології Православної церкви України”.

“Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та ПЦУ і стала одним з приводів військового вторгнення в Україну. Вважаємо, що злочинні дії, направлені проти Української православної церкви, мають ознаки підривної та диверсійної діяльності і є також наслідком бездіяльності Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, що покликана регулювати міжрелігійні відносини в Україні”, – сказано у заяві. 

Водночас в Московському патріархаті переконують, що засуджують повномасштабне вторгнення Росії і закликають “розв’язати конфлікт за допомогою слова, а не зброї”:

“Але, незважаючи на такі важкі обставини, ми впевнені, що Україна вистоїть та збереже свою державність. Про це в усіх храмах та монастирях підноситься посилена молитва нашого єпископату, духовенства, чернецтва та мирян. Українська православна церква підтримує й надалі підтримуватиме захисників України та надаватиме благодійну допомогу нужденним. Щиро віримо, що Господь благословить миром українську землю та її боголюбивий народ”.

Нагадаємо, що міжнародна правозахисна організація “Права людини без кордонів” закликала Міжнародний кримінальний суд засудити патріарха Московського і всієї Росії Кирила за воєнні злочини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter