УПЦ КП вручила медаль бойовому медику та відкритому гею Віктору Пилипенку, а потім – анулювала її

Дата: 26 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Патріарх Філарет відзначив медалями “За жертовність і любов до України” весь особовий склад медичного пункту 1 механізованого батальйону 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Збройних сил України. Серед відзначених військовослужбовців – бойовий медик та відкритий гей Віктор Пилипенко. Після того як Віктор поділився інформацією про отримання медалі, Українська православна церква Київського патріархату анулювала нагороду. 

Про це йдеться на сайті церкви. 

Фото з фейсбук-сторінки Віктора Пилипенка

Так, 15 лютого патріарх Філарет вручив медалі “За жертовність і любов до України” командиру медичного пункту Юрію Литвиненку, який спеціально прибув для отримання нагород і передання їх бійцям його підрозділу.

“Я щиро радий, що, виходячи з того, що патріарх Філарет зробив такий крок і подякував мені, відкритому гею та активісту правозахисту, за захист – вручив мені медаль зі своїм підписом та печаттю, він та очолюваний ним Київський патріархат кардинально змінили свою позицію щодо ЛГБТ+-людей та більше не вважають нас “гріховними” та такими, що є причиною коронавірусу”, – поділився Віктор Пилипенко в соцмережах.

Він зазначив, що судовий процес організації “Інсайт” щодо гомофобних висловів Філарета тривав якраз у дні, коли була одна з найтяжчих фаз боїв на Донеччині. 

“Я міг загинути, і патріарх Філарет, певне, не відав би й далі, що говорив такі нераціональні речі про мене та таких, як я. У той час загинули, дістали поранення, потрапили в полон чимало учасників нашої спільноти, які воювали по всій лінії фронту в різних підрозділах – історії відкритих завжди можна прочитати на наших сторінках. Щиро радий такій кардинальній зміні позиції”, – додав медик.

Однак згодом УПЦ КП відреагувала на його пост і дала відповідний коментар, у якому уточнила, що військовослужбовець отримав подяку від церкви виключно як захисник України, а не як ЛГБТ-активіст за поданням його колег-військовослужбовців з бойового підрозділу героїчної 72 бригади імені Чорних Запорожців. Церква також наголосила, що патріарх Філарет не вручав медаль особисто Віктору та не знав про належність до ЛГБТ-спільноти.

“Ми дякуємо воїну Віктору Пилипенку (як і всім нашим захисникам за те, що вони захищають нашу свободу та територіальну цілісність) за його військові заслуги, але не розділяємо його гріховних уподобань і агітацію ЛГБТ. Повідомляємо, що, зважаючи на відкриту пропаганду гріховної ідеології та заперечення існування Бога, вважати церковну нагороду Віктору Пилипенку – анульованою”, – додали в церкві. 

У заяві також зазначається, що патріарх Філарет та Українська православна церква Київського патріархату незмінно займає принципову негативну позицію щодо “содомського гріха” (ймовірно, маються на увазі одностатеві стосунки), а також засуджує “пропаганду одностатевих шлюбів”.

“Гомосексуальні статеві зв’язки є хибним спотворенням Богоданної природи людини. Як сказано в Біблії, Сам Господь за гріхи людей знищив Содом і Гоморру. Патріарх неодноразово про це заявляв публічно і в судовому порядку довів законність такого свого права”, – резюмувала церква.

Менеджерка проєкту із захисту прав ЛГБТКІ+ Центру прав людини ZMINA Ірина Юзик підсумувала, що церква спочатку дала нагороду українському воїну, який два роки був на передовій, а потім, дізнавшись, що він гей, анулювала її. 

“Установа, яка має бути моральним авторитетом, має підтримувати, втішати, допомагати, особливо у важкі часи війн. Вона забирає нагороду у воїна ЗСУ, який захищав, зокрема, цю церкву, бо її консервативні цінності не збігаються з його демократичними. По-перше, це цинічно і низько. По-друге, це такий приклад для суспільства: мовляв, можна дискримінувати геїв, не стримуйтесь, якщо навіть сама церква так вчиняє”, – наголосила Юзик. 

За її словами, це жахливий приклад, який може мати погані наслідки, стати поштовхом до чергових нападів та образ ЛГБТКІ+-людей.

Зрештою сам Пилипенко також прокоментував анулювання нагороди: “Я написав слова вдячності Філарету, наївно уявляючи собі, що він свідомо мене нагородив і показав своїм колегам християнський безперечно благородний жест-дороговказ до примирення та взаємної поваги до геїв, атеїстів, людей інших вірувань. Але все виявилося прозаїчнішим: Філарет просто жменями засівав свої нагороди як піар-акцію своєї конфесії. Навряд він узагалі вникав, що кожному з бійців довелося прожити за два роки війни і скільки разів нас ледь не забрала смерть”.

Нагадаємо, 2020 року в інтерв’ю 4 каналу Філарет казав, що вважає поширення коронавірусу “покаранням за гомосексуалізм, насамперед одностатеві шлюби”. Згодом ЛГБТ-організація “Інсайт” заявила, що позиватиметься проти Філарета, оскільки розцінює такі висловлювання як неприпустимі в будь-який час, а поширення неправдивої, відверто дискримінаційної інформації публічною особою під час пандемії може спричинити хвилю насильства на ґрунті ненависті щодо ЛГБТ-спільнот. 

Однак зрештою суд не задовольнив скаргу “Інсайту”, бо дійшов висновку, що оцінка є вираженням субʼєктивної думки патріарха Філарета, а не твердженням про факт і такі висновки не можуть бути ані спростовані, ані підтверджені, а тому не можуть бути предметом спору.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter