#UnhappyBirthdayMrPutin: “Репортери без кордонів” нагадали Путіну про вбивство журналістки Анни Політковської

Дата: 08 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У день народження президента Росії Володимира Путіна, 7 жовтня, співробітники міжнародної організації “Репортери без кордонів” (RSF) нагадали йому про вбивство журналістки Анни Політковської, яке сталося цієї ж дати в Москві 15 років тому.

Про це повідомляється на сайті RSF.

Джерело: rsf.org

Співробітники RSF, щоб відзначити цю подвійну річницю, випустили тисячу повітряних кульок з хештегом #UnhappyBirthdayMrPutin біля російських посольств у Парижі, Берліні, Лондоні та біля штаб-квартири “Нової газети” в Москві, редакторкою якою була Політковська.

Журналістку, відому висвітленням чеченського конфлікту та статтями з критикою Кремля, застрелили 7 жовтня 2006 року в ліфті московського багатоквартирного будинку, де вона проживала. У справі засудили шістьох людей, включно з підполковником ГУВС Москви Дмитром Павлюченковим, чиї підлеглі в робочий час стежили за розслідувачкою. Організатор убивства та виконавець отримали довічне позбавлення волі.  

За збігом обставин, Путін, який обмежує свободу преси та заохочує атмосферу безкарності за злочини насильства проти журналістів у РФ, також народився 7 жовтня.

“За п’ятнадцять років замовники вбивства Анни Політковської не встановлені через відсутність політичної волі”, – заявив генеральний секретар RSF Кристоф Делуар.

Він нагадав, що Європейський суд з прав людини 2018 року постановив, що вбивство Політковської не було належним чином розслідуване, відтоді слідство не просунулося.

“Путін міг би подарувати своїй країні справжній подарунок на свій день народження – атаку на безкарність у країні, де майже 40 журналістів були вбиті відтоді, як він зайняв цю посаду”, – сказав Делуар.

Нагадаємо, що у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2021 рік Росія посідає 150 місце зі 180 країн, тоді як Путін очолює липневий рейтинг ворогів свободи преси.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що цього року сплив термін давності щодо розслідування вбивства Політковської. Замовників її вбивства так не встановили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter