Ультраправі оприлюднили особисті дані ЛГБТ-активістки Софії Лапіної і погрожують їй розправою

Дата: 19 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Керівниця громадської організації “УкраїнаПрайд” Софія Лапіна повідомила про погрози та спроби отримати доступ до її банківського рахунку з боку невідомих.

Про це вона розповіла в коментарі ZMINA.

Софія Лапіна (фото з фейсбук-сторінки активістки)

За словами Лапіної, дописи про неї з’явилися на ультраправому телеграм-каналі “Катарсис” 15 липня: там виклали її контактні дані, після чого активістці почали надходити повідомлення образливого характеру та погрози вбивством. Усього, як стверджує правозахисниця, їх надійшло близько двохсот.

Окрім того, як зауважує Софія Лапіна, зловмисники намагалися показати, що стежать за нею (писали її адресу), а напередодні їй зламали електронну пошту та намагались отримати доступ до банківського рахунку: їй стали надходити повідомлення, що хтось хоче оформити кредит на її ім’я або оплатити купівлі.

Читайте також:Як захиститися від цифрових загроз? Інструкція для активістів

Софія Лапіна – співзасновниця і керівниця громадської організації “УкраїнаПрайд” (створена у грудні 2020 року). До цього працювала в “КиївПрайді” та “Нашому світі”.

У 2020 році центр прав людини ZMINA повідомляв про стеження за нею: у ніч з 25 на 26 червня 2020 року в Києві Софію Лапіну переслідував на автівці невідомий, коли вона з колегою поверталася додому після заходу “КиївПрайду”, що відбувався в барі “Хвильовий” на Подолі.  За словами активістки, пізніше згадану автівку бачили припаркованою біля будинку, куди вона приїхала, а також її помічали біля бару “Хвильовий” (тоді з неї вийшов чоловік середнього віку).

Окрім того, у березні 2020 року громадські активісти Ілля Власюк, Ганна Циба (арткураторка) та Давид Чичкан (художник), які брали участь у 2019 році в акції під посольством Туреччини проти проведення нею воєнної операції в Сирії, заявили про стеження за собою, ймовірно, з боку українських силових структур. Зокрема, як зазначили вони в коментарях Українській Гельсінській спілці з прав людини,  їм стало відомо про існування документа – інформаційного плаката під заголовком “Ініціативне розслідування”, – де містилися різні особисті дані згаданих осіб: фото, місце проживання, якісь характеристики нібито від СБУ, а також описано вміст телеграм-месенджера Ганни Циби (сама вона стверджувала, що напередодні  інциденту його зламали). Дані Софії Лапіної теж фігурували в згаданому документі. 

Ультраправий телеграм-канал “Катарсис” фігурував у моніторинговій доповіді центру прав людини ZMINA за перший квартал 2021 року: після телеефіру на “Магнолія ТВ” з українськими правозахисницями Людмилою Янкіною і Ніною Потарською та представником угруповання “Традиція і порядок” до Міжнародного дня жінок там (і на кількох інших телеграм-каналах) почали публікувати повідомлення образливого та погрозливого характеру про активісток.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter