“Укргідроенерго” у ЄСПЛ вимагає від Росії майже 17 мільярдів гривень компенсації

Дата: 16 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

До Європейського Суду з прав людини з вимогою компенсувати збитки, завдані Росією внаслідок повномасштабного вторгнення, позивається “Укргідроенерго”. 

Про це повідомили у компанії. 

Недобудована вітрова електростанція на острові Зміїний, яка є активом “Укргідроенерго”. Фото: 24 канал

До складу “Укргідроенерго” входять десять станцій на Дніпрі та Дністрі.

В компанії, посилаючись на розрахунки незалежних експертів, кажуть, що внаслідок російського вторгнення отримали збитків на суму майже 17 мільярдів гривень. Стосуються вони Каховської ГЕС, а також недобудованої вітрової електростанції на острові Зміїний.

Зводити її почали у 2009-му й до 2012 року встигли закінчити остов, але відтоді будівництво зупинилося через пошкодження одного з причалів. Вітрова електростанція, як казали фахівці, повністю і навіть з істотним надлишком забезпечила б потреби острова в електроенергії, а тому туди більше не потрібно було б возити десятки тонн дизельного палива.

“Росія продовжує окупацію території України, знищення об’єктів цивільної інфраструктури та напади на мирне населення. Тому очікувати на справедливий розгляд у самій Росії позову або заяв Товариства про відшкодування завданої шкоди було б ілюзорно. Разом з тим, ЄСПЛ є міжнародним органом”, – пояснюють причини подання позову до ЄСПЛ в “Укргідроенерго”. 

Від початку повномасштабного вторгнення й до 5 вересня, згідно з розрахунками дослідників аналітичного центру при Київській школі економіки KSE Institute, Росія завдала інфраструктурі України збитків на щонайменше 114 мільярдів доларів.

Найбільша частина в загальній сумі належить житловому фонду та інфраструктурі — 72%. Лише збитки цих двох сфер оцінюють у 82,9 мільярда доларів.

Нагадаємо, що в Україні має запрацювати реєстр пошкодженого та знищеного майна, в якому враховуватимуть не лише житлові будинки, а й також промислові об’єкти, дороги, мости, лінії газо- та електропостачання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter