В Україні запрацює реєстр пошкодженого та знищеного майна

Дата: 26 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні запрацює реєстр пошкодженого та знищеного майна через війну. У реєстрі враховуватимуть не лише житлові будинки, а й також промислові об’єкти, дороги, мости, лінії газо- та електропостачання.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Фото: Pexels

“Відбудова України – складний процес, який займе багато часу та ресурсів. Тому було важливо розпочати підготовку до відновлення якомога раніше. Ми зробили це навесні. Саме тоді ми запустили прийом заявок про пошкоджене майно у “Дії”. А сьогодні презентуємо реєстр, який буде зберігати цю інформацію. Вона допоможе створити ефективний план відновлення та компенсувати збитки українцям”, – написав він.

За його словами, за час повномасштабного вторгнення в “Дію” надіслали понад 256 тисяч повідомлень про пошкоджене майно. Проте ця цифра не є остаточною, оскільки не враховує пошкоджену інфраструктуру та промислові об’єкти. Тепер вся інформація про майно, що постраждало від російської агресії, буде інтегрована в спеціальний реєстр.

Примітно, що там враховуватимуться не лише житлові будинки, а також промислові об’єкти, дороги, мости, лінії газо- та електропостачання, тобто, все, що було пошкоджено чи зруйновано.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів розширив і спростив порядок подання інформації про зруйноване чи пошкоджене майно внаслідок збройної агресії РФ. До процесу залучили застосунок “Дія”. Подавати інформаційне повідомлення можна самостійно через портал або застосунок “Дія” в розділі “Пошкоджене майно”. Це також можна зробити в ЦНАПі чи або звернувшись до нотаріуса.

За даними Київської школи економіки, станом на 8 червня вартість втраченого під час війни житла становить 39 мільярдів доларів. Згідно з підрахунками, загальна сума втрат інфраструктури під час війни склала 104 мільярди доларів, і ця цифра буде зростати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter