“Укренерго” каже, що відновило функціональність 95% підстанцій

Дата: 17 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Упродовж ремонтної кампанії “Укренерго” відновило функціональність 95% підстанцій, а також відремонтувало та відбудувало з нуля 5 тисяч кілометрів ліній електропередач. 

Про це розповів голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький у Медіацентрі Україна. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Clodagh Kilcoyne\Reuters

Загалом на ремонтні роботи витратили понад 1 мільярд доларів допомоги від західних донорів у вигляді грантів і кредитів. Зокрема, грантова складова склала щонайменше 350 мільйонів доларів. 

“Можемо говорити, що при пошкодженнях енергосистеми  в районі від 40% до 50%, яка будувалася 30–40 років, за 8–9 місяців ми відновили практично повністю функціональність наших підстанцій  і десь від чверті до третини всіх повітряних ліній, якими управляє “Укренерго”, відремонтували або з нуля відновили”, – додав Кудрицький. 

Готуючись до нової хвилі ракетних атак Росії в “Укренерго” у 3,5 раза збільшили аварійний запас матеріалів та обладнання. 

Нагадаємо, що російські енергетики допомагали російській армії готувати удари по енергетичній інфраструктурі України, які українські слідчі вважають однією зі складових геноциду, а в ООН – потенційним злочином проти людяності. 

Російські інженери добре знали українську енергомережу, оскільки до початку повномасштабного вторгнення вона була об’єднана з енергосистемами Росії та Білорусі.

Фотографія обкладинки: Pavlo Petrov / UNDP Ukraine

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter