Українським політв’язням у Росії потрібна меддопомога – Денісова

Дата: 14 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила про погіршення стану здоров’я українських політв’язнів у Росії.

Джеміль Гафаров та Осман Сейтумеров

Про це вона написала на своїй сторінці у мережі “Фейсбук“.

“Через критичний стан здоров’я український політв’язень Джеміль Гафаров терміново потребує зміни запобіжного заходу, а Осман Сейтумеров, якому вчора обрали запобіжний захід, потребує медичної допомоги”, – написала вона.

За її словами, медико-соціальна експертиза підтвердила, що стан здоров’я Джеміля Гафарова погіршується. Йому змінили групу інвалідності з третьої на другу.

Також вона повідомила, що іншому політв’язню Осману Сейтумерову, якого утримують у СІЗО в тимчасово окупованому Севастополі, потрібна медична допомога. Він скаржиться на сильні головні болі та загострення хронічного гастриту.

Омбудсман вимагає від Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової негайно відреагувати на всі вказані порушення прав незаконно утримуваних українців. Йдеться, зокрема, про отримання Джемілем Гафаровим результатів його обстежень, забезпечення повного медичного огляду та надання кваліфікованого лікування.

За словами захисника Гафарова Рефата Яхіна, бюро медико-соціальної експертизи замість третьої групи інвалідності встановило другу, але Сімферопольське СІЗО навмисно не забирає офіційних документів у бюро, а заяви самого Гафарова про результати обстежень адміністрація місця несвободи проігнорувала. 

Раніше Джеміль Гафаров заявляв, що ненадання йому медичної допомоги в умовах СІЗО може призвести до його смерті. У чоловіка – хронічне захворювання нирок і пов’язані з цим хвороби серця. Напередодні адміністрація слідчого ізолятора відмовлялася передавати йому ліки та шпиталізувати. 

Нагадаємо, співробітники ФСБ Росії затримали Джеміля Гафарова 27 березня 2019 року, під час масових облав у будинках активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”.

11 березня 2020 року внаслідок обшуку домівок кримських татар у Бахчисараї ФСБ затримала п’ятьох кримських татар, серед яких був Осман Сейтумеров.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter