Український ПЕН та Truth Hounds виступили із заявою щодо ракетного удару росіян по Краматорську

Дата: 01 Липня 2023
A+ A- Підписатися

30 червня Український ПЕН та правозахисна громадська організація Truth Hounds, яка займається документуванням воєнних злочинів, оприлюднили спільну заяву щодо ракетного удару армії РФ по Краматорську, внаслідок якого загинули 12 людей.

Заяву оприлюднили на сайті Українського ПЕН.

Наслідки ракетного удару росіян по Краматорську. Фото: ДСНС

“27 червня Росія скоїла черговий воєнний злочин, обстрілявши ракетами ресторан Ria Lounge в Краматорську на сході України. Щонайменше 12 людей загинуло, 60 поранено. Серед них — троє дітей, у тому числі дві 14-літні сестри-близнючки. Серед тих, хто зазнав серйозних поранень унаслідок цього злочину, є й наша дорога колежанка Вікторія Амеліна — всесвітньо відома українська письменниця, лауреатка численних премій та правозахисниця“, — йдеться в заяві.

Як повідомляється, представники Truth Hounds опитали свідків обстрілу, які розповіли, що воєнних об’єктів поблизу місця влучання не розташовано. На момент атаки в ресторані перебували близько 40 відвідувачів. Також встановлено, що іноземці, яких російські пропагандисти назвали “найманцями”, насправді є волонтерами та журналістами.

Колумбійський письменник Ектор Абад Фасьйолінсе, колишній Верховний комісар з питань миру Серхіо Харамільйо, британська фотографка-фрилансерка Анастасія Тейлор-Лінд та журналістка Каталіна Ґомес, які  перебували під час обстрілу в ресторані разом з Амеліною, також отримали легкі поранення.

На наше переконання, ракетний удар по ресторану Ria Lounge може класифікуватися як воєнний злочин згідно зі Статтею 8(2)(b)(ii) Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду. Альтернативно злочин може бути класифікований за Статтями 8(2)(b)(i) чи 8(2)(b)(iv) Римського Статуту МКС”, — вказано у спільній заяві правозахисних організацій.

Український ПЕН та Truth Hounds закликали світову спільноту, правозахисників та культурні організації говорити на всіх можливих майданчиках про злочини РФ, а також закликати уряди своїх країн застосовувати механізми екстериторіального правосуддя стосовно країни-терористки.

Нагадаємо, росіяни завдали двох ракетних ударів по Краматорську ввечері 27 червня. Одна з ракет влучила в заклад харчування, де було велике скупчення людей. Загинули 12 людей, 65 постраждали. Врятовано 11 осіб.

Друга ракета влучила в селище Біленьке.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter