Український документаліст Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США за стрічку “20 днів у Маріуполі”

Дата: 11 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Український журналіст і фотограф, режисер стрічки “20 днів у Маріуполі” Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США за “видатні режисерські досягнення в документальному кіно”.

Про це повідомили на сайті DGA Awards.

Кадр з фільму “20 днів в Маріуполі”

На цю премію разом із Черновим були номіновані режисери Крістофер Шарп і Мозес Бвайо зі стрічкою “Бобі Вайн: народний президент”, Мадлен Ґевін з фільмом “За межами утопії”, Девіс Ґуґґенгейм зі стрічкою “Незмінний: історія Майкла Дж. Фокса” та Д. Сміт із фільмом “Місто Кокомо”.

У промові після нагородження український режисер згадав про щоденні атаки росіян по Україні, зокрема про нещодавній обстріл Харкова, коли загинули семеро людей, серед яких троє дітей.

“Я сповна усвідомлюю силу кіно, стоячи тут і дивлячись на вас… Кіно допомагає всім нам впоратися з цим інколи нестерпним світом, несправедливим світом, і дає нам надію зупинити все погане і йти назустріч кращому майбутньому”, – сказав Чернов.

Премія Гільдії режисерів США — одна з профільних кінопремій, що визначає потенційних лідерів кінопремії “Оскар”. Цього року фільм “20 днів у Маріуполі” номінований на нагороду в категорії “Найкращий повнометражний документальний фільм”.

Мстислав Чернов – воєнний кореспондент із досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Гази, Афганістані, фотограф, відеограф і письменник. “20 днів у Маріуполі” – режисерський дебют журналіста.

Стрічка розповідає про початок повномасштабної війни, зокрема напад російської армії на Маріуполь 24 лютого 2022 року. У фільмі задокументовано події 20 днів у місті протягом лютого-березня позаминулого року, зокрема бомбардування житлового сектору, пологового будинку, життя людей у блокадному місті, постійні обстріли тощо.

Раніше фільм Чернова став переможцем національного конкурсу “DOCU / Україна” 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Картина має нагороди Міжнародного кінофестивалю в Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society (Велика Британія), спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії.

Світова премʼєра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно в США Sundance, там фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що стрічку Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі” визнали документальним фільмом 2023 року за версією London Critics’ Circle Awards – це премія кінокритиків із професійної британської асоціації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter