Стрічка “20 днів у Маріуполі” стала документальним фільмом року за версією London Critics’ Circle Awards

Дата: 05 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Стрічку українського режисера Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі” визнали документальним фільмом 2023 року за версією London Critics’ Circle Awards – це премія кінокритиків із професійної британської асоціації.

Про це повідомили на сайті The Guardian.

Джерело: Picture Alliance / Associated Press / Mstyslav Chernov

Під час промови Чернов сказав, що вірить у те, що “кіно має силу змінити історію та те, як люди бачать наш час”.

Головні нагороди на 44-й щорічній премії здобули фільми “Зона інтересів” і “Всі ми незнайомці” (All of Us Strangers).

“Зона інтересу”, яка також номінована на “Оскар”-2024, отримала нагороду як фільм року, а її творець Джонатан Ґлейзер отримав нагороду як найкращий режисер. Німецькомовна стрічка розповідає про коменданта Аушвіца Рудольфа Гьосса та його дружину Гедвіґу, які будують “будинок мрії” для власної сім’ї біля концтабору.

Також стрічка отримала відзнаку за музику та звук, нагороду за це отримали Міці Леві та Джонні Берн.

Як наголосив продюсер “Зони інтересу” Джеймс Вілсон, цей фільм порушує питання “вибіркового співчуття”, пояснивши, що люди в “Україні та на Півдні Ізраїлю так само заслуговують на співчуття, як і люди в Газі, Ємені чи будь-де”.

Фільм “Всі ми незнайомці” (All of Us Strangers) з Ендрю Скоттом та Полом Мескалем у головних ролях отримав нагороду “Аттенборо” як британсько-ірландський фільм року. Скотт також отримав відзнаку як найкращий актор.

Найкращим актором другого плану став Чарльз Мелтон за роль у фільмі “Травень Грудень”, де зіграли Наталі Портман та Джуліан Мур.

Мескаль отримав нагороду як британсько-ірландський актор року за його роботу протягом минулого, 2023-го. Зокрема, він також відзначився у фільмах “Божі створіння”, “Ворог” та “Кармен”.

Найкращою акторкою назвали Емму Стоун за фільм “Бідолашні створіння”. Да’Він Джой Рендольф стала найкращою акторкою другого плану за фільм “Залишені”.

Жустін Тріє та Артур Арарі отримали нагороду за сценарій до фільму “Анатомія падіння”. Стрічка номінована на “Оскар” і вже отримала одну з головних нагород у Франції – премію “Люм’єр”, яку також називають “Золотим глобусом Франції”.

Фільм Чернова також номінували на “Оскар” у категорії “Найкращий документальний фільм” та на BAFTA у категоріях “Документальний фільм” і “Стрічка іноземною мовою”.

Мстислав Чернов – воєнний кореспондент із досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, секторі Газа, Афганістані, фотограф, відеограф і письменник. “20 днів у Маріуполі” – режисерський дебют журналіста.

Стрічка розповідає про початок повномасштабної війни, зокрема напад російської армії на Маріуполь 24 лютого 2022 року. У фільмі задокументовано події 20 днів у місті протягом лютого-березня позаминулого року, зокрема бомбардування житлового сектору, пологового будинку, життя людей у блокадному місті, постійні обстріли тощо.

Раніше фільм Чернова став переможцем національного конкурсу “DOCU / Україна” 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Картина має нагороди Міжнародного кінофестивалю в Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society (Велика Британія), спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії.

Світова премʼєра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно в США Sundance, там фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter