Стрічка “20 днів у Маріуполі” потрапила у лонгліст британської премії BAFTA

Дата: 07 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Українська документальна стрічка журналіста та режисера Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі” потрапила у лонгліст британської премії BAFTA.

Про це повідомили на сайті Академії телебачення і кіномистецтва Великої Британії.

Фільм номінований на нагороду у двох категоріях: як найкращий документальний фільм і як стрічка іноземною мовою.

На номінацію “Найкращий неангломовний фільм” також висунули стрічки “Хлопчик і чапля” Хаяо Міядзакі, “Опале листя” Акі Каурісмякі, “Зона інтересів” Джонтана Ґлейзера та інші.

Загалом на розгляд у цій номінації було подано 59 фільмів.

У номінації “Найкраща документалістика” є фільми “Американська симфонія” Метта Гейнемана, “Найглибше занурення” Барта Лейтона та Лори Макганн, “Голубиний тунель” Еррола Морріса та інші.

Всього на розгляд у цій номінації було подано 60 фільмів.

Мстислав Чернов – воєнний кореспондент з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Гази, Афганістані, фотограф, відеограф і письменник. “20 днів у Маріуполі” – режисерський дебют журналіста. 

Стрічка розповідає про початок повномасштабної війни, зокрема напад російської армії на Маріуполь 24 лютого 2022 року. У фільмі задокументовані події 20 днів у місті протягом лютого–березня минулого року, зокрема бомбардування житлового сектору, пологового будинку, життя людей в блокадному місті, постійні обстріли тощо.

Раніше фільм Чернова став переможцем національного конкурсу “DOCU/Україна” 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Картина має нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society (Велика Британія), спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії.

Світова премʼєра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США Sundance, там фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що стрічка “20 днів у Маріуполі” потрапила у шортліст премії Американської кіноакадемії “Оскар” у двох категоріях – “Документальній повнометражний фільм” і “Міжнародний повнометражний фільм”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter