Українську військову не пускали у вагон через забобон, що першим має зайти чоловік

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Українська військовослужбовиця Ірина Бобик поскаржилася на сексизм в “Укрзалізниці”. Її й інших пасажирок не хотіли пускати у вагон, аргументуючи тим, що першим має зайти чоловік-пасажир.

Про цей випадок Ірина написала на своїй фейсбук-сторінці. 

Провідник, який відмовлявся пускати пасажирок. Фото з фейсбук-сторінки Ірини Бобик

Інцидент трапився 5 березня, коли жінка мала їхати потягом Львів – Запоріжжя. Під час посадки провідник відмовлявся пускати у вагон пасажирок, аргументуючи, що першим має зайти чоловік-пасажир. Утім, як пише Ірина, такого чоловіка-пасажира не було, тож жінки чекали на пероні. 

“На мої спроби вирішити ситуацію мирно (я нагадала пану провіднику, що 21-ше століття надворі і що жінки теж люди) пан провідник не реагував. Лише мої аргументи, що я чинна військовослужбовиця, подіяли, і він зрештою пропустив нас у вагон. Я, звісно, розумію, що ситуація не кінець світу. Але я за те воюю, щоб у тилу мене змушували себе відчути недолюдиною на догоду магічному мисленню й давнім забобонам?”  – пише військова.

Зрештою в “Укрзалізниці” відреагували на пост Бобик, перепросивши за незручності, з якими зіткнулася військова. У компанії додали, що дотримуються принципу рівноправності пасажирів і працюють над підвищенням кваліфікації провідників.

“Ми обовʼязково привернемо їхню увагу до поточної ситуації й проведемо процес перевиховання, щоб уникнути подібних проблем у майбутньому. Ми не забобонні й серйозно ставимося до цього випадку й зобовʼязуємося ретельно розглянути цю ситуацію й ужити необхідних заходів”, – йдеться в коментарі “Укрзалізниці” під дописом військової.

Після розголосу цієї ситуації в соцмережах розпочався своєрідний “флешмоб”: користувачки поширюють допис Ірини й діляться власним подібним досвідом. 

Нагадаємо, що в липні минулого року пасажиркам, які купили квитки в жіноче купе “Укрзалізниці” (УЗ), довелося пересісти в інший вагон, оскільки в купе їхав чоловік. Представники компанії під публікацією активістки перепросили за такий сервіс і пообіцяли розібратися в ситуації.

А у вересні ZMINA писала, що пасажирка потягу Львів – Дніпро, жінка з інвалідністю Софія Грубова, 18 годин їхала без можливості сходити до вбиральні. Вона пересувається на кріслі колісному, тому завчасно купує квитки в спецвагонах. Проте під час останньої поїздки  жінці довелося їхати у звичайному вагоні потягу. В “Укрзалізниці” пояснили, що такий випадок стався через позаштатну ситуацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter