Українську спортсменку виключили зі складу нацзбірної з художньої гімнастики за образу Польщі та поляків

Дата: 24 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Українську гімнастку Владу Нікольченко виключили зі складу національної збірної з художньої гімнастики за образу Польщі та її громадян. 

Про це з посиланням на посадовців федерації розповідає “Суспільне Спорт”. 

Фото: інстаграм-сторінка спортсменки

У 2021 році Нікольченко не брала участі у відборі до складу збірної України на Олімпіаду в Токіо, після чого взяла дворічну паузу через погіршення стану здоров’я та переїхала в ОАЕ. Влітку поточного року гімнастка повернулась в Україну і знову почала брати участь у змаганнях.

У листопаді українка взяла участь у турнірі з художньої гімнастики “Варшавська осінь-2023”, де здобула “золото” в багатоборстві, а також провела майстер-клас. У вівторок 20 листопада гімнастка виклала допис в інстаграмі. 

“Зіпсували настрій зранку. Ненавиджу цю країну всією душею, а найбільше – людей, які тут живуть. Я тут тільки тому, що в моїй рідній Україні закрили аеропорт”, – написала вона. 

Публікація викликала бурхливу реакцію, наприклад, колишній генеральний секретар Федерації гімнастики Польщі Пйотр Дец висловив сподівання, що Нікольченко не буде “проходити через польський жах”. 

Згодом спортсменка перепросила у соцмережах, пояснивши свою поведінку зривом. 

“Це була ситуативна емоція, про яку я шкодую, не хотіла нікого образити. Будь ласка, не сприймайте це на свій рахунок. Це казала не я, а емоції в мені. Вибачте”, – написала вона. 

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Польща стала країною, яка прийняла найбільше українських біженців, утім, влітку поточного року Німеччина випередила її за цим показником. Серед причин такого переселення, як показують дослідження, виплати, зарплати та медицина. 

Торік Верховна Рада ухвалила закон щодо статусу поляків в Україні, яким вони отримали право на працевлаштування, ведення господарської діяльності, навчання в закладах освіти, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter