Верховна Рада ухвалила закон щодо статусу поляків в Україні

Дата: 28 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон “Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України”.

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Фото: Верховна Рада

За проголосували 283 депутати.

Ухвалений документ передбачає надання громадянам Польщі та членам їхніх родин можливості легального перебування на території України протягом 18 місяців з дати ухвалення закону.

Також вони отримають право на працевлаштування, ведення господарської діяльності, навчання в закладах освіти, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством.

Закон фактично передбачає встановлення прав і гарантій для поляків, які перебувають в Україні, аналогічних встановленим у березні цього року законом у Польщі щодо українців. 

До прикладу, українські біженці можуть отримати в Польщі податковий номер PESEL, користуватися низкою соціальних виплат, а їхнє перебування в республіці може тривати 18 місяців. Цей термін можна буде продовжити на аналогічний період. Українці мають право користуватися й державними послугами, зокрема у сфері охорони здоров’я та освіти.

Окрім цього, до кінця поточного року дозволили й не обмінювати водійські посвідчення українського зразка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter