Українську легкоатлетку не взяли на Олімпіаду-2020 через нещодавні пологи

Дата: 21 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Головна тренерська рада збірної України з легкої атлетики не подала кандидатури бігунки Ольги Ляхової до участі в Олімпіаді-2020 через нещодавні пологи жінки. Попри те що вона виконала олімпійський норматив, тренерський колектив відмовив їй у підтримці: переймався, що в легкоатлетки може зникнути молоко.

Про це йдеться в ексклюзивному матеріалі “Суспільне Спорт”.  

Ольга Ляхова

Українці здобули 42 ліцензії на Токіо-2020, але реалізували тільки 41. Ще однією ліцензією Україна не скористалися – у жіночому бігу на 800 метрів, хоча на неї претендувала лідерка збірної України з бігу на 800 метрів Ольга Ляхова.

У межах олімпійського добору вже в серпні 2019 року вона виконала необхідний норматив на етапі Діамантової ліги в Парижі, потім здобула дві золоті нагороди на Європейських іграх у Мінську, а у 2020-му перемогла на чемпіонаті України в Луцьку з відривом від найближчої переслідувачки в понад секунду.   

Тоді вона перебувала першому місяці вагітності. Далі легкоатлетка чотири місяці тренувалася на високогір’ї в Кенії. Загалом спортсменка бігала до сьомого місяця вагітності та підтримувала свою фізичну форму до самого народження дитини в травні. 

“Через місяць після пологів я почала поступово тренуватися. Свою роль відіграли й тренування на високогір’ї: завдяки їм я швидше повертаюсь у форму. Стартувала з пробіжок по 3–4 кілометри, робила вправи на боковий прес і присідання. Відчуваю, що є м’язова пам’ять – швидко набираю кондиції. Складнощі також були: перші два тижні після пологів було боляче сидіти та стояти”, – розповіла спортсменка в інтерв’ю для “Суспільне Спорт”.

За словами бігунки, її кондиції не можна назвати ідеальними, однак вона була налаштована виступити на Олімпійських іграх і так надихнути інших спортсменок:

“Розраховувати на медалі в моєму стані складно. Але я хотіла, щоб мій приклад став мотивацією для всіх мам. Хотіла показати, що все можливо. Головне – вірити, що можна швидко відновитися. Я розраховувала пробігти свою дистанцію 800 метрів на Олімпійських іграх, представити Україну”. 

Через народження дитини бігунка пропустила чемпіонат України, що відбувся в червні цього року в Луцьку: не встигла набрати оптимальні кондиції, тому не поїхала. Утім, участь у національній першості є однією з вимог добору до складу олімпійської збірної. Оминути цей пункт можна лише за умови, що спортсмен виконав олімпійський норматив і його кандидатуру до команди подала Головна тренерська рада. Норматив у спортсменки був. 

“За тиждень до ухвалення рішення в мене запитували, чи хочу я їхати до Токіо та коли брати квитки. Тож я була налаштована виступити на Іграх. Водночас я розуміла, що остаточне рішення залишиться за тренерським штабом. Знаю, що реакція була більше незадовільна, хоча президент Федерації легкої атлетики був на моєму боці. Після наради один із тренерів мені розповів, що це було майже одностайне рішення. Сказали, що неможливо відновитися після пологів так швидко”, – поділилася Ляхова. 

У Федерації легкої атлетики ексклюзивно для “Суспільне Спорт” підтвердили слова спортсменки. Зокрема, головний тренер збірної України Сергій Романчук зазначив, що передусім таке рішення ухвалили з думкою про майбутнє для бігунки та її дитини.

“По-перше, Ольга ще годувала дитину молоком. А будь-яке надмірне навантаження може сприяти тому, що воно зникне. Треба думати про доньку. Ми не могли змусити Ольгу виступати. Вона й сама відчувала, що не ті кондиції. Жінки після пологів відновлюються близько 8–12 місяців. Це нереально. Вона виконувала навантаження лише для підтримки форми. Вправи були більше оздоровчі, аніж ті, що розвивають”, – зазначив Романчук.

Водночас на запитання “Суспільне Спорт”, чи залучали до засідання виконавчого комітету ФЛАУ та Головної тренерської ради лікаря-фахівця, який би проконсультував штаб команди щодо стану спортсменки, головний тренер відповів негативно.

Натомість у коментарі виданню лікарка, гінекологиня-ендокринологиня, кандидатка медичних наук Наталі Сіліна запевнила, що в середньому жінка, яка професійно не займається спортом, потребує близько восьми тижнів, щоб відновитися після пологів без ускладнень. 

“Повне відновлення після пологів залежить від перебігу вагітності та пологів. У середньому жінка потребує до восьми тижнів для того, щоб її органи малого таза прийшли до стану до вагітності”, – наголосила спеціалістка. 

Також, за словами Романчука, спортсменка не надала результатів контрольних тренувань, які могли б зафіксувати стан її фізичної форми. Ляхова, однак, заявила, що не змогла їх надати через відсутність відповідної інфраструктури в Кременчуку – місті, де вона зараз живе і тренується.

У Кодексі допуску Олімпійської хартії водночас не йдеться про недопуск спортсмена через нестачу підготовки за умови виконаного олімпійського нормативу та за відсутності інших претендентів у збірній на цю ліцензію. 

Крім того, серед основних принципів олімпізму є таке твердження, якому відповідають прагнення Ляхової: 

“Олімпізм, поєднуючи спорт із культурою та освітою, прагне створити спосіб життя, який базується на радості від докладених зусиль, освітньої цінності доброго прикладу, соціальної відповідальності та на повазі до універсальних фундаментальних етичних принципів”. 

На Олімпіаді-2020 водночас змагатимуться одразу три молоді мами з різних країн. Наприклад, футболістка Алекс Морган народила в травні 2020 року, бігунка на марафонських дистанціях Аліфін Туліамук стала мамою в січні 2021 року, а баскетболістка Кім Гоше – у березні 2021-го. Усі вони планують узяти із собою дітей до Токіо, оскільки організаційний комітет Олімпіади зробив виняток для матерів, що годують груддю, і дозволив бути разом із синами й доньками.

“Суспільне Спорт” наводить і інші приклади швидкого повернення до інтенсивних фізичних навантажень після пологів. 

Нагадаємо, що спортсменки жіночої збірної Норвегії з пляжного гандболу виступили на чемпіонаті Європи не у звичних бікіні, а в спортивних шортах. Команда вважає стандартну форму незручною: вона спричиняє дискомфорт, сексуалізує їх та заважає в період місячних. За заборонене екіпірування жінок водночас оштрафували на 1500 євро. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter