Жіноча збірна Норвегії з пляжного гандболу виступила в шортах замість бікіні. За це її оштрафували

Дата: 20 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Спортсменки жіночої збірної Норвегії з пляжного гандболу виступили на чемпіонаті Європи не у звичних бікіні, а в спортивних шортах. Команда вважає стандартну форму незручною: вона спричиняє дискомфорт, сексуалізує їх та заважає в період місячних. За заборонене екіпірування жінок водночас оштрафували на 1500 євро. 

Про це повідомляє Tjournal. 

Згідно з офіційними правилами Європейської федерації гандболу, гандболістки повинні носити обтислий спортивний топ з глибоким вирізом на дужках, а ширина трусів не має перевищувати 10 сантиметрів з боків. Чоловіки водночас повинні одягати шорти довжиною не менш ніж 10 сантиметрів вище коліна. 

На турнірі зі збірною Іспанії норвежки, однак, відмовилися виступати в бікіні та вийшли на поле в шортах. 

Капітанка команди Катінка Гальтвік заявила телеканалу NRK, що рішення проігнорувати попередження й одягнути шорти “було дуже спонтанним”:

“Ми розуміли, що нам загрожує. Але вирішили одягнути шорти й подивитися, що буде далі. Дуже дивно, що має бути різниця між нами й чоловіками, коли ми граємо в одному виді спорту”. 

Водночас команда заздалегідь подала заявку ЄФГ щодо наміру виступати в шортах. Однак федерація її відхилила і пригрозила спортсменкам штрафом. Гандболістки все одно не стали вдягати бікіні на матч.

Гальтвік сподівається, що їхній вчинок стане прикладом для інших команд, які почуваються некомфортно в закріпленій у правилах формі. Вона додала, що гандбол “має бути інклюзивним видом спорту, а не ексклюзивним”, зокрема й стосовно одягу. 

Водночас президент Норвезької федерації гандболу Каре Гейр Ліо заявив, що організація вже кілька років бореться за зміну правил, але “поки їх не чують”:

“Ми порушували це питання, і нам обіцяли, що з цим розберуться. Проте нічого не відбувається”. 

Тренерка збірної Франції Валері Ніколя підтримала позицію норвезьких спортсменок. Вона назвала рішення ЄФГ “несправедливим”.

“Це вид спорту, під час якого потрібно постійно рухатися, а вам заважає бікіні. Гравці відчувають дискомфорт, пов’язаний з менструаціями, і в не в останню чергу – з релігією”, – сказала вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter