Українського політв’язня Марченка етапували до Бурятії

Дата: 27 Листопада 2021
A+ A- Підписатися
Українського політв’язня в Росії Олександра Марченка етапували до міста Улан-Уде в Бурятії. Це сталося після засідання Верховного суду РФ, на якому відхилили касацію Марченка на вирок.
 
Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на дружину Марченка.
 
Олександр Марченко

Після засідання Верховного суду в Москві мого чоловіка етапували до Бурятії, у СІЗО міста Улан-Уде. Це все, що я зараз знаю. Коли він туди прибуде і де відбуватиме покарання, невідомо“, – сказала Катерина Марченко.

При цьому, за її словами, настрій Олександра нормальний, “бойовий”.

Ми оскаржуватимемо рішення – етапувати його так далеко. Це суперечить російським законам, згідно з якими відбувати покарання слід ближче до місця проживання або, як у нашому випадку, до місця затримання“, – пояснила Катерина.

Вона також розповіла, що під час етапування Марченка з Краснодара до Москви на засідання суду відзначено низку порушень. Наприклад, при транзиті в Ростовському СІЗО його помістили до кімнати з вікнами без шибок, через що він застудився.

Тепер, після відмови Верховного суду РФ у перегляді вироку, адвокати Олександра Марченка направлять скаргу до ЄСПЛ у зв’язку з порушеннями прав їхнього підзахисного на справедливий судовий розгляд.

Нагадаємо, суд у російському Краснодарі відправив до колонії суворого режиму на 10 років Марченка у листопаді 2020-го. Згодом цей вирок підтвердив апеляційний суд. Захист українця наголошує, що під час розгляду справи допустили суттєві порушення права на справедливий суд, адже адвокатам, наприклад, відмовили у допиті ключових свідків звинувачення та експертів.

Окрім цього, порушили й вимоги російського Кримінального кодексу у частині кваліфікації дій Марченка, а судді проігнорували той факт, що чоловіка фактично викрали з окупованої Донеччини.

Як відомо, у грудні 2019 року Марченко поїхав до окупованого Донецька, щоб подати документи на повернення викраденого автомобіля, який на початку бойових дій залишив у місті на станції технічного огляду. Його затримали бойовики “ДНР” і вибивали з нього свідчення та зізнання в нібито співпраці з СБУ.

Згодом українця передали російським силовикам, які відправили його до Краснодара. В ув’язненні Марченка відмовлялись лікувати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter