Більшість українських журналістів не підготовлені для роботи в умовах ескалації конфлікту – ІМІ

Дата: 28 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Попри те що в Україні сьомий рік триває військовий конфлікт, ситуація з безпекою журналістів, які готові та планують висвітлювати події в зоні бойових дій, не змінюється на краще.

Про це 28 квітня під час онлайн-дискусії Інституту масової інформації “Свобода преси. Український контекст” повідомила медіаекспертка, очільниця відділу безпеки журналістів ІМІ Ірина Земляна.

Джерело: hromadske.ua

У зв’язку з можливою ескалацією на Сході України проблема безпеки журналістів стала дуже актуальною. 

“До нас почали звертатись і редакції, і журналісти з питанням, що робити і як діяти в таких умовах. Дуже давно не проводилося відповідних тренінгів”, – сказала експертка.

ІМІ провів опитування, під час якого виявилося, що 71% українських журналістів готові та планують висвітлювати в разі загострення події на фронті, проте тільки 21% з них має чинну акредитацію в зону Операції Об’єднаних сил. Усі інші мають пройти відповідні тренінги Міноборони для того, щоб отримати дозвіл. Але, за словами Ірини Земляної, вони наразі не проводяться.

“За міжнародними стандартами медійники мають регулярно проходити тренінги, домедичну підготовку, оновлювати свої знання кожні три роки. Тільки 27% опитаних робили таке, й це величезна проблема”, – сказала вона.

Щодо засобів захисту, їх особисто мають лише 29% медійників, 12% підтвердили, що такі засоби наявні в їхніх редакціях. 

На думку медіаекспертки, це свідчить про те, що українські журналісти не готові до війни, як це було й у 2014-му, 2015-му тощо.

“Дивно, що це відбувається в країні, де сьомий рік триває війна. Але чомусь про ситуацію з безпекою (представників ЗМІ. – Ред.) не турбуються”, – сказала Ірина Земляна.

Раніше ZMINA писала про те, що через тиск російської окупаційної влади 27 журналістів у Криму були вимушені припинити співпрацю з проєктом “Радіо Свобода” “Крим.Реалії”, 29 медійників покинули півострів за останні сім років. Про це 28 квітня під час онлайн-дискусії ІМІ “Свобода преси. Український контекст” повідомила керівниця Київського бюро “Радіо Свобода” Інна Кузнецова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter