Українські суди надалі скасовують більшість штрафів від ТЦК

Дата: 11 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

З моменту запровадження нових правил щодо порушення військового обліку українські суди переважно скасовують штрафи, накладені на ймовірних порушників. 

Про це розповіли в Опендатабот. 

Ілюстраційне зображення. Фото: yug.today

Загалом за п’ять місяців суди розглянули 314 відповідних справ. Аналітики не зазначили точну кількість проваджень, в яких скасували штрафи, однак у серпні, коли загалом суди розглянули 30 проваджень, кількість тих, в яких скасували стягнення, сягала 90%.   

З кожним місяцем, судячи зі статистики, подібних справ більшає: в червні їх було 10, у липні – 32, у серпні – 90, у вересні – 148, а від початку жовтня – вже 34. 

Серед причин скасування стягнень називають недотримання ТЦК необхідних процедур, відсутність переконливих доказів порушень та бажання посадовців штрафувати людей за період, коли новий закон ще не працював.

До прикладу, у Києві суд скасував 17 тисяч гривень штрафу чоловіку, бо ТЦК намагався покарати того взагалі без доказів провини. У матеріалах справи не було навіть обставин і суті адмінпорушення, тобто не зазначено, що саме скоїв чоловік. 

Нагадаємо, що для оновлення даних у ТЦК законотворці дали три місяці, а Міноборони офіційно не підтримало, щоб цей строк продовжили на 90 днів.

Ухвалений закон про мобілізацію спершу критикував за антиконституційні норми Уповноважений Верховної Ради з прав людини. За кілька годин після критичного зауваження він передумав й тепер каже, що документ “виглядає максимально демократично”. Замість Омбудсмана суперечливі норми критикували представники бізнесу та аспіранти

Нині у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, що дозволить сплачувати військовозобов’язаним чоловікам, які не оновили дані в ТЦК та СП, штраф зі знижкою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter