“Виглядає максимально демократично”: Омбудсман про новий закон щодо мобілізації

Дата: 16 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Ухвалений Верховною Радою та підписаний президентом закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби є “найкращим варіантом” з можливих. 

Таку думку висловив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, якого цитує Укрінформ. 

Фото: Судово-юридична газета

Перший варіант проєкту закону Омбудсман критикував за антиконституційні норми, зокрема щодо порядку виїзду за кордон чоловіків, надавання права представникам ТЦК та СП здійснювати перевірку військово-облікових документів громадян та інші. 

Лубінець підготував аналіз документа на дев’яти сторінках, але за чотири години передумав та закликав підтримувати його в чинному вигляді. Замість Уповноваженого суперечливі норми критикували вже представники бізнесу та аспіранти

У підсумку з ухваленого закону, текст якого громадськість ще не бачила, прибрали деякі норми, що критикував Лубінець. До прикладу, замість обов’язку реєструвати електронний кабінет призовника тепер ідеться про добровільне рішення. 

“На мій погляд, законопроєкт, який був прийнятий в умовах, в яких зараз перебуває Україна, – це найкращий варіант, на який ми могли сподіватися. Принципові зауваження, які я направив як Уповноважений на профільний комітет, на мій погляд, практично всі були враховані… На мій погляд, тепер процедура виглядає максимально демократично, без примусу”, – каже Лубінець. 

Нагадаємо, що Верховна Рада попередньо дозволила служити в ЗСУ деяким категоріям засуджених. Процес мобілізації, за задумом авторів ідеї, відбуватиметься так: 

  • ув’язнений подає заяву на проходження військової служби до установи, де відбуває покарання; 
  • проходить медогляд у в’язниці; 
  • після ухвалення рішення ТЦК щодо мобілізації відбувається перевірка у військово-лікарській комісії, зокрема фізіологічно-психічний стан; 
  • пакет документів надсилають до суду, який і ухвалює остаточне рішення. 

Загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року. Її, як і режим воєнного стану, періодично подовжують на 90 днів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter