Українські розвідники назвали нісенітницею звинувачення їх Росією в підриві Кримського мосту

Дата: 12 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Звинувачення з боку Росії на адресу Головного управління розвідки Міністерства оборони України в нібито організації вибухів на Кримському мості є нісенітницею, як і вся діяльність ФСБ та Слідчого комітету Росії. 

Про це повідомили в ГУР Міноборони. 

Момент вибуху на мосту. Скриншот відео

Вранці 8 жовтня на незаконно збудованому Росією в окупованому Криму мосту через Керченську протоку, ймовірно, вибухнула фура. Внаслідок вибуху одна з гілок автомобільної частини конструкції частково обвалилась, а на залізничній спалахнув склад з цистернами.

Російські силовики кажуть, що через вибух загинули пасажири автівки, що їхала мостом у момент вибуху. Серед загиблих суддя Арбітражного суду Москви Сергій Маслов. Одна з його останніх справ – це позов російського підрозділу американського видавництва “Condé Nast” щодо стягнення боргу та неустойки з компанії, засновницею якої є дочка очільника Чечні та міністерка культури республіки Айшат Кадирова

За версією російських силовиків, вибухівку для підриву мосту відправили з порту Одеси до болгарського міста Русе, а звідти до грузинського порту Поті й далі до Вірменії. На початку жовтня вона нібито потрапила до Росії через грузинський кордон. 

Наслідки вибуху на мосту
Російські силовики оглядають масштаб руйнації на мосту
Фото: newstvglobal

Ефесбівці переконують, що контролював пересування вибухового пристрою та підтримував контакт з учасниками схеми співробітник ГУР, який називався “Іваном Івановичем” і використовував віртуальний анонімний номер та номер, нібито зареєстрований на мешканця Кременчука Сергія Андрійченка.

Загалом російські силовики нібито встановили 12 підозрюваних у причетності до вибуху, однак нині відомі лише імена сімох з них:

  • четверо громадян України: Михайло Цюркало, Денис Ковач, Роман Соломко та Володимир Злоба;
  • двоє громадян Грузії: Сандро Іносарідзе та чоловік на ім’я Леван;
  • громадянин Вірменії Артур Терчанян.

Також до вибуху нібито причетні п’ятеро росіян, яких затримали, однак імена їх не називали. 

Один з “підозрюваних” українців
Такий вигляд, за словами російських силовиків, має куратор ГУР

У відповідь на російські звинувачення представник ГУР МО Андрій Юсов не тільки назвав слова ефесбівців нісенітницею, але й іронічно додав: “Дивно, що ще ніякої візитки і Візитка Яроша – інтернет-мем, що виник у 2014-му, як висміювання російської пропаганди, яка як доказ причетності "Правого сектору" до стрілянини в Слов'янську надавала візитівку, знайдену в ущент згорілому автомобілі. У зв'язку з цим виникли меми про незнищенність та надприродну силу візитівки не знайшли в районі Кримського мосту”. 

Нагадаємо, що саме вибухами на Кримському мосту російське керівництво намагається виправдати масовані ракетні атаки на Україну, що відбуваються останніми днями. Водночас в українській розвідці кажуть, що удари росіяни планували ще до вибухів на мосту.  

Лідери країн світу у відповідь на російські атаки виступили з їхнім засудженням, називаючи дії Росії “огидними” й “мерзотними”.  

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter