“Путін не розуміє, що волю українців не зламати”: як світ реагує на масовану атаку Росії

Дата: 10 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Лідери країн світу виступили із засудженням масованої атаки російських військових по Україні, що відбувається 10 жовтня. Політики називають обстріли “огидними” й “мерзотними” та наголошують на необхідності ще більшої підтримки України. 

ZMINA зібрала реакції світових лідерів. 

Фото: фейсбук-сторінка Володимира Зеленського

Одним з перших на російські обстріли відреагувало МЗС Латвії, ще до 9-ї години ранку.

Так, очільник відомства Едгарс Рінкевичс зазначив, що обстрілом Києва та Запоріжжя Росія показує свою боягузливість і справжню природу терористичної держави.

“Потрібні додаткові постачання зброї до України, щоб зупинити Росію та цю війну”,закликав він. 

Відреагував на обстріли й президент Литви Гітанас Науседа, який назвав тероризмом ракетний удар по українських містах, а також закликав світ дати Україні більше зброї для оборони.

“Варварство РФ не знає меж. Київ та інші українські міста знову обстріляні російською армією. Вони ціляться по центрах міст, житлових будинках, по дорогах у годину пік. Це спонсорований державою тероризм у чистому вигляді. Україні потрібно більше зброї, щоб перемогти це зло”,підкреслив Науседа.

Своєю чергою голова МЗС країни Габріелюс Ландсбергіс нагадав світу, що “єдиний спосіб зупинити путінський геноцид – продовжувати боротися з ним, доки він не зупиниться”.

“З великою кількістю зброї, а не лише словами”,додав він. 

Послиня США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що “її серце розривається від болю за тих, хто постраждав у Києві й по всій Україні”.

Фото: фейсбук-сторінка Володимира Зеленського

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, реагуючи на російські обстріли, наголосив, що вони є “демонстрацією Путіним слабкості, а не сили”.

Фото: фейсбук-сторінка Володимира Зеленського
Фото: фейсбук-сторінка Володимира Зеленського
Фото: Павло Петров

Російські обстріли викликали “огиду” в президента Європарламенту Роберта Метсола.

“Те, що відбувається зараз у Києві, викликає огиду. Це знову показує режим, з яким ми стикаємося: який б’є по цілях без розбору, який обрушує на дітей жах і смерть. Це злочинно. Вони будуть притягнуті до відповідальності. Україна переможе. Європа не відведе погляду”,сказав він. 

Фото: Павло Петров

Засудили “мерзотні дії” Росії й Нідерланди. Прем’єр-міністр країни Марк Рютте наголосив, що “Путін, схоже, не розуміє, що волю українського народу не зламати”. 

Фото: фейсбук-сторінка Володимира Зеленського

Рішуче засуджує ракетні удари Росії по мирних українцях і Фінляндія. 

“Невибіркове завдання ударів по цивільному населенню є воєнним злочином”, – каже голова МЗС країни Пекка Хаавісто.

За словами президентки Грузії Саломе Зурабішвілі, у ці дні й “вся Грузія за Україну”. 

Фото: Павло Петров

“Страшні новини про бомбардування Києва та інших міст. Невибірковий напад на мирних жителів з метою знищити, навіяти страх. Світ бачить рішучість української нації”,сказала вона. 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та прем’єрка Естонії Кая Каллас записали спільне звернення до українців з кордону ЄС та Росії.

“Путінська Росія ще раз продемонструвала світу, за що вона виступає – за варварство і терор. Для відповідальних за це мають бути наслідки… Висловлюю щирі співчуття нашим українським друзям. Я знаю, що українців цим не залякати. І українці знають, що ми будемо поруч з ними – стільки, скільки буде необхідно”, – сказала фон дер Ляєн. 

“Наше чітке послання українцям – ми підтримуємо вас усіма можливими способами. Що ми справді маємо зробити – це надати вам засоби ППО від союзників, щоб Україна могла захистити свої міста і цивільне населення. Тому що Росія явно почала ескалацію і б’є по цивільних. Наші думки з потерпілими. Ми – поруч з Україною”, – додала Каллас. 

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба каже, що Європейський Союз уже готує відповідь на дії Росії. 

Після масованої ракетної атаки російської армії президент України Володимир Зеленський домовився з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, який зараз головує в G7, про скликання термінового засідання групи.

Фото: Павло Петров

Зеленський, реагуючи на російські обстріли, зазначив, що “сьогодні весь світ укотре побачив справжнє обличчя держави-терориста, яка вбиває українців”. 

“Це все тільки доводить, що звільнення всієї нашої землі – єдиний фундамент миру й безпеки для всіх українців”,сказав він. 

Нагадаємо, що російська армія вночі та зранку 10 жовтня завдала ракетного удару по багатьох регіонах України, зокрема Києву та Київщині, Запоріжжі, Полтавщині, Дніпру та Дніпропетровщині, Львову, Миколаєву, Тернополю та Хмельницькому, Житомирщині та Сумщині, Прикарпаттю.

Станом на 14-ту годину, відомо про щонайменше 11 загиблих українців, а також про близько шести десятків поранених. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter